IATA: nőtt az utasforgalom júliusban

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint júliusban csökkent a légiáru-forgalom, az utasforgalom ugyanakkor bővült 2014 júliusához képest. A legnagyobb növekedést a Közel-Keleten mérték.

A szervezet  közleménye szerint a légi áruforgalom árutonna-kilométerben mért teljesítménye 0,6 százalékkal csökkent júliusban 2014 júliusához képest, ennek oka a gyengébb világpiaci teljesítmény. A csökkenést Afrikán és a Közel-Keleten kívül a világ minden régiójában tapasztalták, a legnagyobb visszaesést Dél-Amerikában, ahol 5,1 százalékkal mérséklődött a szektor teljesítménye. Európából a légitársaságok 1,5 százalékos csökkenést jelentettek. Az év eddigi részében az áruforgalom 2,9 százalékkal haladja meg a 2014 január–júliusi szintet.

Ezzel szemben az utasforgalom pozitív irányban változott az év hetedik hónapjában: a IATA összesítése szerint 8,2 százalékkal haladta meg az értékesített utaskilométer mértéke a 2014. júliusi szintet, a kapacitásokat 6,5 százalékkal emelték a légitársaságok, az átlagos töltöttségi mutató pedig 83,6 százalék volt, 1,4 százalékkal magasabb.

A január–júliusi időszakban 6,5 százalékos bővülést mért az IATA, a kapacitások 6 százalékkal bővültek, az átlagos kihasználtság pedig 80,1 százalék volt. A világ régiói közül a legnagyobb bővülést a Közel-Keleten mérték, ahol a többi régiót jóval meghaladó mértékben, 19,8 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye. Európában a légitársaságok 6,7 százalékos bővülésről számoltak be.

(Kép: freeimages.com)

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.