Helycsere az Andrássy úton

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) április 16-án elkezdte az Andrássy út belső szakaszán a forgalmi rend átalakítását. A munkák eredményeként helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv. Az intézkedés célja a forgalombiztonság és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) április 16-án elkezdte az Andrássy út belső szakaszán a forgalmi rend átalakítását. A munkák eredményeként helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv. Az intézkedés célja a forgalombiztonság és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása.

A kerékpársáv jelenlegi kialakítása sok jogos kritikát kapott az autósok és a kerékpárosok részéről. A parkoló autók „mögé” eldugott kerékpársávon közlekedőkre se a jobbra kanyarodó autók, se a parkoló autókból kiszálló utasok, se a gyalogosok nem számítottak, mindez sok konfliktust és balesetveszélyes helyzetet okozott.
Az új forgalmi rend célja, hogy a jobbra kanyarodó autók és biciklisek többé ne veszélyeztessék egymást, a kerékpáros közlekedést ne akadályozzák parkoló vagy rakodó autók, ne kerüljön kuka rendszeresen a kerékpársávra és a parkoló autókból kiszállók is nagyobb biztonságban legyenek. A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak balesetet.
Az önálló jobbra kanyarodó sávval ellátott kereszteződésekben a kerékpársáv a jobbra kanyarodó és az egyenes forgalmi sáv közé kerül, így a jobbra kanyarodó autók először a besorolási szabályok szerint keresztezik a kerékpársávot, és csak utána kanyarodnak jobbra. Változik a lámpák beállítása is: ma több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kapnak zöld jelzést, így mindenkire kevesebb zöldidő jut és a kerékpárral való közlekedés kényelmetlen. Ez a működési elv megszűnik, az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, az önálló kerékpáros jelzőlámpák megszűnnek, mindenkire hosszabb zöldidő jut. Megszűnik a nyomógombos jelzőlámpa az Oktogonnál, így a kerékpárosok számára az egyik legkényelmetlenebb csomópont alakul át.  A többi kereszteződésben, ahol lehet, ott a kerékpárosok számára a csomóponti megállás helyét jelző vonal (stopvonal) a gépjárművek stopvonalánál előrébb kerül.
A teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv, utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján, alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi. A bevonat az aszfalttal megegyező érdességű lesz, és eltérő színével felhívja a figyelmet az önálló kerékpársávra. A parkolókat és taxiállomásokat újra felfestik, a nagykockakő burkolat a buszmegállókban megmarad.
A munkát 2012. április 16-án, hétfőn kezdték és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezik be. Az első szakaszban, április 16-tól (hétfő) április 22-ig (vasárnap) az Andrássy úton az Oktogon és a Nagymező utca közötti szakaszon, az Erzsébet tér irányában végzik a munkálatokat.
A második szakaszban, április 23-tól (hétfő) április 29-éig (vasárnap) a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, az Erzsébet tér irányában zajlik a felújítás.
A harmadik fázisban, május 2-án, szerdától május 7-én, hétfőig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Nagymező utca között; míg a negyedik fázisban, május 8-án, keddtől május 13-áig, vasárnapig a Nagymező utca és az Oktogon között a Hősök tere irányában dolgoznak majd a BKK Közút munkatársai.
Az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás a munkavégzés idején.
A kivitelezési munkákat a BKK Közút saját kapacitásaival végzi el.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.