Gyorsabb vonatút Bécsbe

Bécs Budapestről és Győrből a jövőben rövidebb idő alatt érhető el: Budapestről a Westbahnhofra december 14-től 2 óra 37 percig tart az út. Emellett Bécs és Budapest között irányonként további EuroCity vonatot is indítanak.

Mindez része annak a jelentős változásnak, amelyet az új bécsi főpályaudvar (Hauptbahnhof) elkészülte jelent. Az új pályaudvar építését 2009-ben kezdték meg, amelyre – a környező vasúti és szervizlétesítményekkel együtt – 1 milliárd eurót fordítottak. A sínpályák 2015 decemberére készülnek el teljesen.

Az első távolsági vonatok azonban már 2014 decemberétől közlekednek a Bécs szívében található új vasúti csomópontban. A swechati repülőtér is megközelíthető már távolsági vonatokkal, és a RailJettel Grazból Bécsen keresztül Prágába is eljuthatunk.

A budapesti RailJetek december 14-től továbbra is a Westbahnhofra érkeznek. Az új  főpályaudvaron is beiktatnak azonban egy új megállót, változatlan menetidővel.

Az új Hauptbahnhof helyigénye lényegesen kisebb, mint a régi Südbahnhofé: 109 hektár helyett csak 50 hektár, így a pályaudvar környékén egy teljesen új városrész épülhet fel. A területen 5 ezer lakás, 20 ezer munkahely, valamint 1200 gyermek számára óvodák és iskolák létesülnek. Mindezt egy 7 hektár kiterjedésű park övezi.

A pályaudvaron új állomásépület és gyerekeknek játszósarok fogadja az utasokat, december 14-én pedig megnyílik az első osztályú üzleti váróterem (Business Lounge) is. Ezáltal kényelmi szintjében, műszaki-technológiai megoldásaiban és stílusában az új főpályaudvar gyakorlatilag egy repülőtérre fog hasonlítani.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.