Extrém körülményekre tesztel az Emirates

Az Emirates olyan innovatív döntéstámogató technológia tesztelésébe kezdett, amely extrém téli időjárás esetén is segíti a műveletkezelés hatékonyságának és a repülés biztonságának további javítását.

A környezeti és ipari mérések terén piacvezető finn szolgáltatóval, a Vaisalával együttműködve az Emirates Koppenhágában és Chicago-ban vizsgálja a téli időre kifejlesztett CheckTime döntési rendszert.

A CheckTime precíziós időjárási szenzorok segítségével számos tényező – így a hőmérséklet, a szél és a csapadéktípus – valós idejű mérési adatai alapján pontosan képes megbecsülni, hogy az aktuális időjárási körülmények milyen hatást gyakorolnak a repülőgép jégtelenítő és jégmentesítő folyadékjaira. Az így kapott eredmények az ACARS rendszeren keresztül jutnak el a pilótákhoz. Ezáltal a CheckTime leváltja azt a manuális eljárást, amelynek során a pilótáknak hatástartam-menetrendek, információs diagramok és időjárási megfigyelések kombinációját kellett vizsgálniuk annak érdekében, hogy megbecsüljék a jégtelenítő és jégoldó folyadékok mennyiségét, valamint meghatározzák az időt, amelyen túl az adott időjárási körülmények között a repülőgép már nem szállhat fel.

A CheckTime tesztállomásaiként Koppenhágát és Chicago-t választották, ahol gyakoriak a kedvezőtlen időjárási viszonyok. A döntésben továbbá szerepet játszik, hogy a városokat A380-as és B777-es gépek szolgálják ki, így az Emirates a teljes flottáján tapasztalatot tud szerezni a téli időre kifejlesztett CheckTime döntéstámogató rendszerről. Az első tesztek során az Emirates párhuzamosan használta a CheckTime rendszert és a meglévő, hideg időjárásra vonatkozó manuális műveleteket az eredmények vizsgálata és megerősítése érdekében.

A CheckTime döntéstámogató rendszer amellett, hogy segíti a pilótákat, hogy a téli időjárási körülmények között is a legjobb döntéseket hozzák, további környezeti előnyökkel is jár. A felszállás előtt szükséges mennyiségű és koncentrációjú jégoldó és jégtelenítő folyadékok pontos becslésével megakadályozza e folyadékok többlethasználatát. További előnye például a csökkentett földi járműaktivitás következtében létrejövő kisebb és a repülőgép-hajtóművekből származó alacsonyabb kibocsátás, mivel kisebb annak a valószínűsége, hogy a repülőgépet újra jégtelenítő folyadékkal kell kezelni.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.