Elektromos és CNG járműflottát mutatott be a Budapest Taxi

New York és Hong Kong után Budapestre is megérkeztek az első elektromos meghajtású taxik: a Budapest Taxi két elektromos Nissan Leafet és ötven darab, CNG-vel (sűrített földgázzal) működő Opel Zafirát állított járműparkjába.

A járműveknek köszönhetően évente 7 tonnával kevesebb szén-monoxid kerül a levegőbe. A mintegy 180 kilométeres hatótávolsággal rendelkező elektromos autók számának emelkedése Horváth Csaba, a cég vezérigazgatója szerint akkor valósulhat meg, ha a töltőállomások számát is növelik a fővárosban.

A cég flottájában debütáló Nissan Leaf ötajtós elektromos autói nagy hatékonyságú lítium-vas-foszfát akkumulátorral működnek, amelyek gyors feltöltése mindössze 25 percbe telik, ez 150 kilométeres távra elegendő.

Palkovics Péter, a Nissan Magyarország munkatársa a sajtótájékoztatón azt mondta, most már egy taxitársaságnak 4-5 év alatt megtérül egy elektromos autó beszerzése, így alternatíva lett az elektromos autó a hagyományos mellett. Ehhez csatlakozott Dános András, az Opel Magyarország kommunikációs vezetője is, aki szerint a földgázüzemű autók használata átmenet lehet a hagyományos és elektromos autók között addig, amíg utóbbiak nem terjednek el megfelelő mértékben.

Az ELMŰ jelenleg 37 töltőállomást üzemeltet Budapesten, amelyeken egyelőre ingyenesen lehet tölteni az autókat, de a kutak alkalmasak arra, hogy mérjék, majd kiszámlázzák a felhasznált energiát. Becslések szerint 2020-ra Magyarországon 10 ezer körül lehet majd az elektromos autók száma.

A Budapest Taxi az új, elektromos autók népszerűsítése érdekében március 20-án ingyen szállítja az utasokat ezen típusokkal.

Bővebb információ: www.budapesttaxi.hu

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.