Egységesen minősítenék a reptéri szkennereket

Egységes minősítési eljárás létrehozását fogja javasolni az Európai Bizottság a repülőtéri átvizsgáló berendezésekre, hogy növekedjék a légi közlekedés biztonsága az európai uniós tagországokban.

A javaslat a személyek (utasok és a repülőtéri személyzet), kézipoggyászok, feladott poggyászok, szállítmányok, áruk és légipostai küldemények átvizsgálására használt berendezésekre vonatkozik.

Az uniós tanúsítvány bevezetésének jelentősége abban áll, hogy az engedély lehetővé fogja tenni egy adott tagállamban jóváhagyott védelmi berendezés forgalomba hozatalát egy másik tagállamban. A javaslat az uniós biztonsági ágazat versenyképességének javítását is célozza.

Az előterjesztés szerint a bizottság egységes uniós minősítési rendszert hozna létre, amely közös tesztelési módszereken és a gyártók általi megfelelőségi nyilatkozat kibocsátásán alapul. Ez utóbbi a kölcsönös elismerés elve alapján valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz.

A berendezések kölcsönös elismerését lehetővé tevő uniós rendszer létrehozása orvosolni fogja a piac széttagoltságát, megerősíti az uniós biztonsági ágazat versenyképességét, növeli a foglalkoztatást az ágazatban, és hozzájárul a légi közlekedés biztonságának fokozásához Európában.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja a javaslatról kiadott brüsszeli közlemény szerint úgy nyilatkozott: a légi közlekedés biztonságát szolgáló berendezésekre vonatkozó szabályok egyszerűsítése és harmonizálása biztosítani fogja azt, hogy a szigorú szabályokat az unió összes repülőterén alkalmazzák.

Az Európai Bizottság tavasszal javaslatokat ismertetett annak érdekében, hogy az EU-tagállamok közelebb lépjenek egy „biztonsági unió” megteremtése felé, vagyis dolgozzanak ki uniós szintű koncepciót a sok országot érintő fenyegetések kezelésére, mint például a terrorizmus. A bizottság akkor jelentette be azt is, hogy javaslatot dolgoz ki a reptéri átvizsgálást végző berendezések minősítésének egységesítésére.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.