Bővíti a fedélzeti internetszolgáltatást a Lufthansa

Októberében szállnak fel a Lufthansa első rövid- és közepes távolságú járatai, amelyeken már szélessávú fedélzeti internetszolgáltatást vehetnek igénybe az utasok. A légitársaság előreláthatólag 2018 közepéig fejezi be a technológia kiépítését a teljes Lufthansa Airbus 320-as flottán.

A légitársaság most egy újabb fontos mérföldkövet ért el a szolgáltatás kiépítésében: a Lufthansa Technik első európai repülőgépjavító- és karbantartó vállalatként megkapta az EASA-tól a szükséges kiegészítő típusbizonyítványt (STC), amely szükséges a Ka-sávszélességű antennák kiépítéséhez a teljes A320-as családon, így az A319, A320 és A321-es típusokon. Az STC azt igazolja, hogy a repülőgépeken elvégzett utólagos hardver- és szoftvermódosítások követik az EASA előírásait, és a repülőgépek továbbra is közlekedhetnek.

Az első gépet június közepén szerelték fel a szükséges berendezésekkel, a most következő tesztelés során pedig a rendszer megbízhatóságát és stabilitását fogják ellenőrizni. A Lufthansa utasai előreláthatólag októbertől vehetik igénybe a fedélzeti internetet, míg a Lufthansa Csoport többi légitársasága később vezeti be a szolgáltatást.

A Lufthansa és technológiai partnere, az Inmarsat szolgáltatása az Inmarsat Global Xpress legmodernebb szélessávú műholdas technológián alapul (Ka-sávszélesség), és zökkenőmentes, megbízható lefedettséget biztosít minden rövid- és közepes távolságú járaton.

Az utasok mobileszközük segítségével wifis kapcsolatot létesíthetnek a fedélzeten. A szolgáltatással nem csupán az e-mailek lesznek elérhetők, hanem számos alkalmazás is, illetve a felhasználók akár streamingelhetnek is. A későbbiek során az utasoknak ezenkívül SMS küldésre és fogadásra, illetve, amennyiben előfizetői szerződésük lehetővé teszi, adatszinkronizálásra is lehetőségük lesz.

Valamennyi szükséges rendszert és elemet a Lufthansa Technik fog felszerelni a repülőgépekbe.

A fedélzeti internethez szükséges infrastruktúrát – a hálózati komponenseket és az utasok számára a FlyNet weboldalat – a LufthansaSystems biztosítja. A Lufthansa Systems és a Lufthansa Technik mindezeken felül egy olyan hosszú távú partnerséget alakít ki, amely más légitársaságok számára is lehetővé teszi a modern informatikai platform, a BoardConnect igénybevételét, amely a szélessávú internet biztosítása mellett számtalan más célra is igénybe vehető.

A Lufthansa volt a világon az első olyan légitársaság, amelynek menetrend szerinti járatán szélessávú internetkapcsolat volt elérhető. Az első ilyen repülőgép 2003. január 15-én szállt fel. A megbízható internetszolgáltatás jóllehet rendkívüli népszerűségre tett szert az utasok körében, 2006-ban a légitársaság megszűntette azt, mivel a szükséges műholdak már nem voltak használatban. 2010 decemberében ismét a Lufthansa volt az első légitársaság, amely internetes kapcsolatot biztosított interkontinentális járatain. A FlyNet® névre keresztelt megoldás az idei év kezdetétől már a Lufthansa mind a 106 nagy távolságú járatán elérhető, és a légitársaság rendelkezik a világ legnagyobb, internetkapcsolatot elérhetővé tevő nagy távolságú repülőgépflottájával.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.