Boeing Jumboval szállították a Red Bull csapatát

Az orosz AirBridge Cargo két, egyenként 120 tonna hasznos terhelésű Boeing B747-400F típusú teherszállító gépére volt szükség ahhoz, hogy Budapestről Kazanyba telepítsék a Red Bull Air Race versenygépeit és a felszerelés egy részét.

Leszerelt szárnyak, szorosan lekötözött repülőgép törzsek, külön raklapokon szállított tartalék motorok – többek közt ezekből a tételekből állt mindaz a teheráru, amit az AirBridge Cargo óriás teherszállítói vittek Budapestről Tatárföld fővárosába, Kazanyba, ahol július 22-23-án rendezik a Red Bull Air Race következő versenyét.

Önmagukban a Red Bull Air Race által használt gépek nem nyomnak sokat a mérlegen: egy-egyZivko Edge 540 típusú versenygép teletankolva is mindössze 816 kg tömegű, tehát egyetlen nagyobb raklapra simán elfér. A versenyhez szükséges technikai háttér azonban meglehetősen összetett és rendkívül értékes áru, már csak ez a tény is indokolta a légi úton történő szállítást. Az AirBridge Boeing B747-400F típusú gépeinek pedig felnyitható az orr-része, így a szárnyaktól megfosztott sportgépek könnyen befértek a rakterébe. A Budapest-Kazany távolságot pedig mindössze négy óra alatt repüli le a Jumbó, így sokkal gyorsabb volt a szállítás, mint amit a vasút tudott volna kínálni.

„A szokásosmódon simán és szervezetten ment a rakodása különleges feladat ellenére, a Celebi Ground Handling földi kiszolgáló cég emberei gyorsan megoldották a feladatot. Ennek is köszönhető, hogya Red Bull teljes légi-és földi lépcsőjét két nap alatt sikerült a Duna partjáról a Volga partjáig eljuttatni.”–jegyzete meg Kossuth József, a Budapest Airport cargo üzletágért felelős vezetője. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos különlegesen értékes és nagy kiterjedésű árut sikerült már a budapesti repülőtérről légi úton elindítani, közte például a General Electric által Magyarországon megépített erőművi turbináit vitték már innen Algériába ukrán Antonov AN-124-es Ruszlánnal vagy adott esetben a világ legnagyobb teherszállító gépével az AN-225-ös Mrijával is.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.