Bécs-Addisz Abeba az Ethiopian Airlines business osztály

Bécsből jelenleg heti 4 járattal (hétfő, csütörtök, péntek, szombat) utazhatunk a 2355 méter magasan fekvő etióp fővárosba, december 12-től azonban egy ötödik összeköttetés is indul.

Előzmények: az Ethiopian az egyik legrégebbi légitársaság, amely 1946 óta működik, és az afrikai kontinens jelenleg leggyorsabban fejlődő gazdaságának nemzeti fuvarozója. A 100%-os állami tulajdonban álló cég ma az egyik legprofitábilisabb légitársaság a világon. Az útvonalat Boeing 787es gépekkel repülik, amelyből jelenleg 20 teljesít szolgálatot a légitársaság flottájában, és az Ethiopean volt a kontinensen az Airbus A350 megrendelője, ebből jelenleg hat található gépparkjában.

A menetidő 10 perc híján 6 óra és a nagyon jól összehangolt járatokkal megvalósíthatjuk a légitársaság járatnyitó szlogenjét, „vacsorázzon Bécsben és ebédeljen bármelyik afrikai városban!”.

A repülőtéren: A járat este 22 órakor indult Bécsből, így sajnos már nem tudtam igénybe venni az Austrian Airlines által biztosított váró előnyeit, de a visszaúton sikerült tesztelnem a Cloud Nine névre keresztelt business várót – mely név egyébként a Business Class elnevezése is. Kicsi megnyugvás volt a nyüzsgő BOLE Nemzetközi Reptér közös terei után, de csak amikor csökkent az utaslétszám, viszont addig is kárpótolt a bár, a wifi és töltekezhettek készülékeim a szinte minden ülés melletti konnektorokból. De ha úgy tartotta kedvem, kérhettem a tradicionálisan előadott etióp kávészertartás eredményéből is.

A fedélzeten: gördülékeny becsekkolás után a gépre lépve a légiutas-kísérők kedves mosolya fogadott, és miután elhelyezkedtem, pezsgővel, forró kendővel és vízzel kínáltak.  A business osztályon 2-2-2 leosztásban sorakoztak a teljesen vízszintesre nyitható, kényelmes ülések, 4 sorban, így összesen 24-en fértünk el.  Addisz Abeba felé még akadtak üres székek, visszafelé viszont már telt ház volt, de a két stewardess mosolygósan állta az utasok záporozó kéréseit. Kényelmes lábhely és extra pakoló rekeszek tették kényelmesebbé az utat, a szórakoztató elektronika tökéletesen működött és a legfontosabb, a vízszintesre nyitható ágy kényelmes volt, így érkezésemkor nem éreztem fáradtságot, csak a néhány óra után megjelenő magaslati betegség néhány enyhébb tünetét.

A vacsorát a megszokott módon a repülési magasság elérése után tálalták. A kínálat etióp ételeket nem tartalmazott, inkább az európai konyha ízeit kóstolhattuk, egy-egy arab vagy éppen ázsiai főétellel. Odaúton 4, visszafelé 3 főétel és 4 féle desszert közül választhattunk.  Az ételek finomak, egyáltalán nem érezhető rajtuk a légi koszt jellegzetes ízvilága. Míg az ételek között nem, addig az italkínálatban már megjelentek az etióp borok, természetesen a magas minőségű helyi kávé és tea is, de a 3 sör egyike is etióp volt. Emellett francia pezsgő, olasz prosecco és legalább 6 féle bor közül lehetett választani.

Összbenyomás: Mindent összevetve az utazás élményszámba ment, és bármikor újra utaznék az Ethiopian Airlines Cloud Nine szolgáltatásával, hiszen az, hogy másnap kipihenten érkezhetek és ennyire jól összerakott menetrenddel és csatlakozással Afrika közel 50 másik városában „ebédelhetek”, megéri a jegyárban jelentkező különbözetet.

80%
Tökéletes élmény
  • Kényelem
  • Ár-érték arány
  • Személyzet
Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.