Bajor viseletbe öltözik a személyzet a Lufthansa fedélzetén

Az Oktoberfest idején a Münchenből New Yorkba, Chicagóba vagy akár Tokióba induló járatokon a személyzet fesztiváli hangulatot idéz meg a fedélzeten.

A különleges Oktoberfest-személyzettel közlekedő járatok indítása immár hagyomány a Lufthansánál, és az utasok körében is nagy népszerűségnek örvend. Hamarosan útnak indul az észak-amerikai és japán úti célok felé a tíz női és két férfi utaskísérőből álló 12 tagú csapat: szeptember 18-án New York-ba, szeptember 24-én Chicagóba, szeptember 30-án pedig Tokióba.

2012-hez hasonlóan az idén is a müncheni Angermaier Trachten ruhaszalon szállítja a személyzet bajor formaruháját. A légi utaskísérőknek tervezett dirndli a Lufthansa vállalati színeit – királykék, citromsárga és fehér – követi. Az ingváll sárga, nyomott kék virágmintával, a kék-fehér csíkos szoknyát pedig kék selyemkötény egészíti ki. A férfi légi kísérők bőrnadrágot viselnek hagyományos bajor zakóval (janker) és mellénnyel, nyakkendőjük kolléganőik dirndlijével harmonizál.

Az „Oktoberfest a fedélzeten” téma nem korlátozódik Münchenre. Szeptemberben és októberben a Lufthansa bajor finomságokat szolgál fel a Business Class összes utasának a Frankfurtból, Münchenből és Düsseldorfból induló nagy távolságú járatokon. A kínálatban olyan különlegességek szerepelnek, mint hideg füstölt kolbász retekkel (landjäger és radi), pisztráng, főtt marhahús (tafelspitz), az obazda nevű fűszeres sajtkülönlegesség és bajor gombás tál zsemlegombóccal (knödel mit schwammerl). Eközben a zenecsatornán bajor dallamok ringatják valódi Oktoberfest-hangulatba az utazókat.

Az utasok a Lufthansa müncheni váróiban is ízelítőt kapnak az Oktoberfestből. A Senator várókban megkóstolhatják a bajor almásrétest, a fatálon felszolgált jellegzetes vegyes bajor hidegtálat (rotzeitbrettln) és a bajor perecet. Az első osztályú várók vendégeit az Oktoberfest édességeivel, pirított mandulával és csokoládéba mártott gyümölcsökkel kínálják egy erre az alkalomra felállított, hagyományos alpesi faházban. Az éves sörfesztivál jegyében feldíszített étteremben is bajor specialitásokat szolgálnak fel. A séfek közvetlenül a vendégek asztalánál készítik el például a kacsasültet vagy a császármorzsát (kaiserschmarrn).

Az Oktoberfest idején a Lufthansa müncheni ügyfélszolgálati személyzete részére engedélyezi, hogy saját bajor viseletükbe öltözve végezzék munkájukat. Emellett a Loden-Frey ruházati bolttal és a Trachtenhaus Jäger in Miesbach divatszalonnal együttműködve méretre készült dirndlikkel és hagyományos bajor férfiviselettel látja el a müncheni földi személyzetet.

A Lufthansa légi kísérői több mint 50 éve cserélték először bajor viseletre egyenruhájukat. 1957-ben a légitársaság így számolt be az eseményről: „Az Oktoberfest idején dirndlibe öltözött Lufthansa utaskísérők szolgálják ki az utasokat a New Yorkból Hamburgba tartó Super Constellation fedélzetén szeptember 17. és október 2. között, valamint a Londonból Münchenben repülő Lufthansa Convair gépeken szeptember 21. és október 5. között.” Ezeken az útvonalakon a szőke utaskísérők akkoriban halványkék, a sötét hajúak pedig rózsaszín dirndlit viseltek. Több év kihagyás után a Lufthansa 2005-ben élesztette újra a hagyományt.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.