Átláthatóbb árak az autókölcsönzőknél

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felhívását követően az autókölcsönzési ágazat öt vezető vállalata javította az autókölcsönzési árak feltüntetésének módját, annak érdekében, hogy azok teljes mértékben átláthatóvá váljanak a fogyasztók számára.

Bizottság által múlt héten közzétett értékelés megállapította, hogy az Enterprise és a Sixt mostanra minden szükséges változtatást végrehajtott. Az Avis vállalta, hogy a hátralévő változtatásokat 2019 májusáig elvégzi. A Europcar – amelynek a Goldcar is része – a fennmaradó módosításokat 2019 júniusáig fogja végrehajtani. A Hertz pedig elkötelezte magát amellett, hogy az összes szükséges változtatást legkésőbb 2020 első negyedévéig meg fogja valósítani.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos ennek kapcsán így nyilatkozott: „Nyomásgyakorlásunknak köszönhetően a számla rendezésekor az utast nem fogja több kellemetlen meglepetés érni, ha autót kölcsönöz. Bosszantó, ha a szabadságunkat nem tervezett többletköltségek kifizetésével és bonyolult szerződések átböngészésével kell kezdenünk. Szeretném, ha az európai fogyasztók gondtalanul tölthetnék szabadságukat, és közben nem kellene aggódniuk a végső számla által okozott kellemetlen meglepetések miatt.”

A vállalatok az alábbiakra vállaltak kötelezettséget: minden díj feltüntetése kötelező a teljes foglalási árban, tehát a fogyasztók számára a weboldalon elsődlegesen feltüntetett ár meg kell, hogy egyezzen a végső kifizetendő árral. Ennek minden további költséget tartalmaznia kell, beleértve bizonyos üzemanyagdíjakat, repülőtéri díjakat, vagy az egyirányú autóbérlés díját, ha a visszavitel helye eltér a felvételi helytől.

Az is cél, hogy a fogyasztók ne kapjanak pontatlan, vagy félrevezető információkat, például a megtett kilométerekről, az üzemanyaggal és a törléssel kapcsolatos feltételekről, a letéti követelményekről. Az árajánlatban egyértelműen fel kell tüntetni a választható extra szolgáltatások árát és részleteit, különösen az egyes mentesülési lehetőségeket, amelyek alapján csökken a kár esetén fizetendő összeg.

Továbbá világosan fel kell tüntetni, hogy a bérleti alapdíjba milyen kártérítési tételek tartoznak bele, és főként azt, hogy a gépjárművezetőnek mit kell még kifizetnie. A megállapodás előtt a fogyasztónak azt is a tudomására kell hozni, hogy az ár tartalmaz-e további balesetbiztosítási vagy önrészcsökkentő biztosítási tételeket.

Az Európai Bizottság és az európai fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai szorosan nyomon követik a még hátralévő változtatások végrehajtását. A hatóságok és a Bizottság továbbra is figyelemmel kísérik az összes szereplőt annak biztosítása érdekében, hogy azok teljes mértékben tiszteletben tartsák az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat. Ellenkező esetben végrehajtási intézkedésekhez folyamodhatnak.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.