Áprilisban emelkedtek a repülőjegyárak

Egy hónap alatt 20 százalékkal drágult idehaza a légi személyszállítás, így 7,1 százalékkal drágábban tudunk most repülni, mint egy évvel korábban – írta az mfor.hu.

Az évnek ebben az időszakában egyébként nem ritka ez a jelenség, hiszen tavaly egy hónap alatt 17,1, 2014-ben 7,6, 2012-ben 13,6 százalékos növekedésről adott számot a statisztikai hivatal. Az egyetlen kakukktojás évben, 2013-ban ugyan csak 2,4 százalékos emelkedést láthattunk, de akkor már márciusban volt egy 15,2 százalékos ugrás – írják.

A mostani nagyobb, trend feletti 20 százalékos drágulás vélhetően több tényezőnek a következménye. Egyrészt az olaj és így az üzemanyagok ára az év eleji mélypontot követően, ha nagyobb cikkcakkokkal is, de trendszerűen növekszik. Másrészt a hazai reálbér-növekedésnek köszönhetően a fizetőképes kereslet is erősödhetett. Harmadrészt a márciusi brüsszeli terroreseményeket követő árengedmények bevételkieső hatását áprilisban kompenzálhatták a légitársaságok a magasabb árakkal – fogalmaz a cikk.

Az áprilisi megugrásnak köszönhetően így éves összevetésben „holtversenyben” a második legnagyobb éves drágulást szolgáltatta a légiipar 7,1 százalékkal.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.