A Qatar Airways beszállt a British Airways tulajdonos cégébe

Kereskedelmi kapcsolatai erősítése és hosszú távú stratégiája érdekében a Qatar Airways 9,99 százalékos tulajdonrészt szerzett a British Airways-t, az Iberia-t és a Vuelinget is birtokló International Airline Groupban (IAG), amely közben vételi ajánlatot tett az Aer Lingusra.

A Qatar Airways 1,2 milliárd fontot fizetett a majdnem 10 százalékos részvénycsomagért. Az uniós szabályozás értelmében az EU-n kívüli légitársasági tulajdonrész nem haladhatja meg az 50 százalékot, és bár a Qatarnak a jövőben még lehetősége nyílhat további részesedés vásárlására, egyelőre elegendőnek bizonyul számára a 9,99 százalék.

„Az IAG kiváló lehetőséget biztosít nyugati stratégiánk fejlesztéséhez, a oneworld szövetséghez való csatlakozással pedig még szorosabban együtt dolgozhatunk a közeljövőben, és hosszú távú kapcsolat kialakítására törekszünk” – mondta Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója.

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója is üdvözli a tranzakciót és együtt vizsgálják meg, miként tudnának még szorosabban együttműködni annak érdekében, hogy az IAG a világ vezető légitársasági csoportjává váljon.

Két sikertelen próbálkozás után január végén az IAG újabb ajánlatot nyújtott be az Aer Lingus részvényeire. Az immár 1,4 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot az ír fuvarozó fontolóra veszi, ehhez azonban két legnagyobb tulajdonosa – a 29,8 százalékot birtokló Ryanair, illetve a 25,1 százalékkal rendelkező ír kormány – beleegyezésére is szükség van.

Az IAG ajánlata szerint az Aer Lingus továbbra is önálló brand marad, saját menedzsmenttel és üzemeltetéssel, és a cég vezetői akár az ír kormányt is meggyőzik arról, hogy szándékuk szerint a légitársaság biztos és hosszú jövő jövő elé néz. Írország lokációjából adódóan különösen az Észak-Amerika és Európa közötti forgalom erősítésében játszhat szerepel, amelyben az American Airlinesszal, az IAG legfontosabb amerikai partnerével való szorosabb kapcsolat is segíthet. Dublin jelenleg a transzatlanti forgalom hetedik legjelentősebb repülőtere.

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.