A Qantas a világ legbiztonságosabb légitársasága

Az Airlineratings.com bemutatta 2013-as listáját a legbiztonságosabb légitársaságokról, élén az ausztrál Qantas-szal, amelynek 1951 – a sugárhajtású gépek korszakának kezdete – óta nem volt halálos balesete.

A Top 10-ben – hétcsillagos minősítéssel – szerepel tovább (ABC-sorrendben) az Air New Zealand, az All Nippon Airways, a Cathay Pacific Airways, az Emirates, az Etihad Airways, az Eva Air, a Royal Jordanian, a Singapore Airlines és a Virgin Atlantic.

Az Airlineratings.com minősítő rendszerében számos tényezőt vesznek figyelembe, a kormányzati auditoktól kezdve a különböző szövetségek és a légitársaságok saját statisztikai adatiig. A 448 vizsgált légitársaságból 137 szerezte meg a maximálisan adható 7 csillagot, de közel 50 csak a három csillagot érte el.

93 éves fennállása során a Qantas számos helyzetben bizonyította biztonságos üzemelését. Így például a második világháború során a világ (időben) leghosszabb útját repülte, Perth-ből Colombóba. A 28 órás, „dupla naplementés” utat teljes rádiócsendben tette meg, hogy kikerülje a japánokat. Szintén a Qantas vezette be elsőként 1958-ban a világ körüli utat és elsőként rendelt külföldiként Boeing 707-est 1959-ben, úttörőként alkalmazott fekete dobozt, automatizált leszállást, precíziós műszereket a ködben úszó hegyek között, és számos technológiai fejlesztésben jár az élen.

A felmérés ugyanakkor azt is leszögezi: 1945. óta 2013. volt a legbiztonságosabb év, 29 balesetben 269-en vesztették életüket, míg az elmúlt 10 évben átlagosan 32 baleset követelt 719 emberéletet.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.