A légi áru és utasforgalom egyaránt bővült tavaly

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 3,8 százalékkal bővült a légi áruszállítás és 6,3 százalékkal nőtt a személyszállítás 2016-ban, az előző évihez viszonyítva.

A 260 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet közleménye szerint az áru-tonnakilométerben mért teljesítmény 3,8 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, amely majdnem dupla akkora bővülési ráta, mint a szektor ötéves átlagban kimutatott, 2 százalékos növekedési üteme.

A bővülés több mint felét az európai áruszállítási piac produkálta, 16 százalékkal ez volt a legjobban fejlődő régió, ugyanakkor a dél-amerikai gazdasági válsága lefelé húzta a teljesítményt, 1 százalékos csökkenésével.

A legnagyobb áruforgalmat bonyolító Ázsia-Óceániában 9,8 százalékkal, Afrikában 13,6 százalékkal, Észak-Amerikában 3,7 százalékkal, a Közel-Keleten 11,2 százalékkal teljesített jobban a szektor.

A személyszállítási piac értékesített utaskilométerben mért teljesítménye 6,3 százalékkal haladta meg a 2015-ös szintet, a tízéves bővülési ráta 5,5 százalék.

Az elmúlt évben az IATA szerint 700 új útvonalat indítottak a légitársaságok, és rekord mennyiségű, 3,7 milliárd utast szállítottak a légicégek, a járatok átlagos töltöttsége 1,6 százalékponttal 80,6 százalékra javult.

A legnagyobb ütemben, 12,9 százalékkal a Közel-kelet növekedett, ahogy szinte egész évben ez a régió mutatta fel a legnagyobb mértékű bővülést. A globális utasforgalom legnagyobb részét, 32,9 százalékát adó Ázsia-Óceániából 11,2, Európából 10,7, Afrikából 5,8, Dél-Amerikából 5, Észak-Amerikából mindössze 3,1 százalékos javulást jelentettek a taglégitársaságok.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.