Amerika ízei az I55-ben

A budapesti belvárosban május 25-én megnyílt I55 étterem nem csupán névválasztásával utal az USA-ra, hanem különleges ételeivel, többek közt a Chicagóból indult deep dish pizzával.

Az I55 – vagyis Interstate 55 – út ugyanis Chicagótól New Orleansig szeli át az USA-t, kiinduló városában pedig a nagyjából 5 cm vastag, fordítva rétegzett deep dish pizza született meg – írta cikkében a Vendéglátás Magazin.

Deep dish minden méretben

A deep dish pizza ugyan vékony és könnyű tésztából készül, de vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a ‘deep dish’ elnevezés) köszönheti, melyben sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát, majd pakolják bele gazdagon a feltéteket. Ez esetben a 26 centi átmérő két kilónyi „anyagot” rejt (amiből fél kiló csak sajt), így bőségesen elég 2, akár 3 személy jóllakásához is. Az I55-ben 3 méretben lehet kérni a deep dish pizzákat, a kicsi a már említett 26 cm-es 2 kg, a közepes 3-4 személy számára elegendő, 32 cm és majdnem 3 kiló, a nagy pedig 4-5 fő részére is kitesz egy teljes vacsorát, hiszen 36 cm átmérőjű  és több mint 3 és fél kilót nyom. A negyedik méret a 18 centi átmérőjű egyszemélyes pizza, ami az ebédajánlatban lesz elérhető munkanapokon 11:30 és 16:00 között.

deep dish
Az egyszemélyes deep dish pizza. Fotó: Csiki Vivien

Vastagsága és az anyagmennyiség miatt a deep dish pizzát hagyományos társánál hosszabb ideig, csaknem 25 percig sütik 220-230 fokon. A megszokott elrendezéssel azonban a sajt és az egyéb hozzávalók megégnének, ezért a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a mozzarella és cheddar keveréke, erre kerülnek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig fűszeres paradicsomszósz borítja be. Az összhatást parmezán szórás teheti még izgalmasabbá, ami rendre csavar még egyet a teljes ízhatáson.

 

Burgertől jambalayáig

Az I55 alapítói, Kiss Péter és Kiss Dávid karrierje a Beer and Burgerrel indult, majd az ezt követő Budapest Barbecue Company is az amerikai ételek iránti szenvedélyüket tükrözte. Új helyükön az étterem falain és az étlapon is az I55 mentén fekvő nagyvárosok elevenednek meg, hiszen mindegyik városból érkezett egy-egy jellegzetes étel. Memphisből és St. Louis-ból a barbecue-t, New Orleans-ból pedig a jambalayát lehet megkóstolni, de ezek mellett is bőven találhatunk még jellegzetes amerikai fogásokat, például óriási burgereket, házi készítésű nachost vagy klasszikus steak-et.

I55 étterem
Nachos-tál. Fotó: Csiki Vivien

Az étterem óriáskivetítőin helyet kapnak majd sportközvetítések, a középen elhelyezkedő „Burger-sziget”  koncerteknek ad majd otthont, a terület nagysága pedig alkalmassá teszi nagyobb rendezvények befogadását is.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.