Coworking életérzés

Szakemberek szerint 2020-ra 40% lesz a világon a szabadúszók, egyéni vállalkozók és a független tanácsadók aránya a munkaerőpiacon. A trendet jól jelzi a közösségi irodák növekvő népszerűsége.

Magyarországon 2009-ben alapították az első coworking irodát, azóta sorra nyitnak a közösséget mint értéket középpontba állító, a megosztásban rejlő előnyökre építő irodák.

coworking
A munkavállalók egyre mobilisabbak és egyre kevésbé kötött foglalkoztatási formákat keresnek.

Közösség mint érték

Számos olyan gazdasági-társadalmi trend figyelhető meg az elmúlt néhány évben, amelyek átformálják a munkaerőpiacot is. A munkavállalók mind térben-időben, mind a karrier szempontjából egyre mobilisabbak és egyre kevésbé kötött foglalkoztatási formákat keresnek. A számítógépek és a mobil eszközök terjedése csak erősíti ezt a tendenciát. A szabadúszók és a vállalkozók számára remek lehetőséget kínálnak a coworking irodák (CI-k), amelyek nem csupán „shared office”-ok, hanem tér- és kapcsolatmegosztáson alapuló közösséget is jelentenek. Az ötlet egy amerikai szoftverfejlesztőtől, Brad Neubergtől fakad, ő hozta létre az első coworking irodát San Franciscóban, 2005-ben, példáját szerte a világban egyre többen követik.

Ahogyan Magyarország első, 2009-ben nyílt coworking irodája, a Loffice által közreadott tanulmány (2016) rámutat, a coworking értékei az együttműködés, a nyitottság, a közösség, a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség.

coworking
Különleges lehetőség az Esernyősben az ingyenes próbanap

Hazai helyzetkép

A hazai irodák között találunk teljesen for-profit alapon, vállalkozások által működtetett helyeket, s olyanokat is, amelyeket egy non-profit alapítvány vagy egy önkormányzat üzemeltet. Sőt vannak, amelyek fő profiljuk (pl. vendéglátás) mellett kiegészítő szolgáltatásként kínálják a coworking-lehetőséget. Ma már nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is találunk közösségi irodákat. Abban minden általunk megkérdezett iroda üzemeltetője egyetért, hogy a CI-használók számára ez a munkavégzési forma egyszerre jelent költségcsökkentést, flexibilitást, egyénileg nem feltétlenül megvalósítható minőséget, szakmai kapcsolatokat és közösségépítési lehetőséget is.

Az irodák árazása nehezen összehasonlítható, hiszen mindenhol más a szolgáltatás tartalma. A legtöbb helyen sokféle szolgáltatáscsomagból választhatnak az érdeklődők, illetve mindenhol vannak kiegészítő, külön térítendő extrák is. Egy napidíj 2500 és 5000 Ft között mozog, de van, ahol ez 4, van, ahol 8 órát jelent, és van, ahol tartalmazza a korlátlan italfogyasztást. Mindenhol találunk bérletszerű vagy havi díjas konstrukciókat is, utóbbiak ára általában 40-50.000 Ft körül mozog.

coworking
A Loffice for-profit vállalkozásként indult 2009-ben

A hazai első

Az első hazai – és máig egyik legnépszerűbb – CI, a Loffice for-profit vállalkozásként indult 2009-ben, amikor a koncepció még teljesen ismeretlen volt a magyar piacon – mesélte lapunknak az egyik alapító, Klementz Kata. Budapest pezsgő üzleti világa viszont befogadónak bizonyult és üdvözölte a kezdeményezést, amely tovább ösztönözte a csapatot, hogy folyamatosan bővítsék, alakítsák szolgáltatási portfóliójukat. Tevékenységüket az indulás óta számos nemzetközi és hazai díjjal jutalmazta a piac.

A Loffice irodaterei évek óta teljes telítettséggel üzemelnek, így folyamatosan újabb ingatlanokat fejleszt a csapat. Sikerük titkát az alapítók a lokációban, két országban (másik központjuk Bécsben van) való jelenlétükben, dizájnfilozófiájukban, társadalmi szerepvállalásukban és vállalkozói piacra lépést segítő, valamint családbarát programjaikban látják.

A coworking irodaközösségben jóval nagyobb fluktuáció figyelhető meg, mint a stúdióirodákban, tekintve, hogy ez a koncepció főleg az egyéni vállalkozók, szabadúszók és digitális nomádok számára a legvonzóbb, de a kereslet nem hogy változatlan, hanem egyre növekvő. A központi épületükben, amely a Zeneakadémia egykori kottanyomdájában, egy zöld energiákkal működő gyárépületben kapott helyet, mintegy 120 fő dolgozik napi szinten, amely magába foglalja a coworkereket, az irodák bérlőit és székhelyeseit is, viszont ezen felül értendők még a rendezvényre vagy tárgyalásokra érkezők – mondta el Klementz Kata.

Árazásuk nagyon összetett, hiszen számos konstrukciót kínálnak a coworkereknek, s ezen felül lehetőség van kisebb és nagyobb irodák, tárgyalók és rendezvényterek bérlésére és székhelyszolgáltatás igénybevételére is. Számos programot szerveznek, köztük vállalkozóvá válást elősegítő és uniós edukációs programot, régiós startup versenysorozatokat, közösségi, kulturális, üzleti és gasztronómiai eseményeket és határon átnyúló mentorprogramot.

coworking
Néhány év alatt vált az iparág egyik legmeghatározóbb szereplőjévé a Kaptár

A turisztikai szakemberek kedvelt helye

A Kaptár 2012-ben nyitotta meg kapuit és néhány év alatt vált az iparág egyik legmeghatározóbb szereplőjévé, és zsebelt be több nagy presztízsű díjat. Megálmodóinak filozófiája, hogy nem a „dizájnos környezet” a fontos, hanem a szolgáltatás, a hozzáállás, a figyelmesség, az innováció, a szakmai programok és a közösségi élet fejlesztése – mondta el lapunknak Levendel Áron, a Kaptár egyik alapítója. Természetesen a változatos munkakörülményeken és közösségi programokon kívül a Kaptárban is lehetőség van óradíjas tárgyalóhasználatra, teljes körű székhelyszolgáltatásra, valamint workshop- és rendezvénytermek igénybevételére. A Kaptár többször kinőtte már a helyét, így két ütemben is terjeszkedtek, irodatérrel, tárgyalókkal és rendezvényhelyszínnel is bővültek.

Használóik 70%-a magyar, de a nyári hónapokban megugrik a külföldi coworkerek száma, akik ilyenkor akár többségbe is kerülnek. Az állandó ügyfelek profilját tekintve – a többi irodához hasonlóan itt is – széles a portfólió, sok az IT-, a marketing- és a kreatív szakember, a tanár, a coach, de sokan foglalkoznak utazásszervezéssel is. Az utóbbi időben megszaporodott azon nagyobb cégek képviselőinek aránya, akik multinacionális környezetből érkeznek és dolgozóiknak egyfajta béren felüli juttatásként igyekeznek biztosítani a belvárosi profi, közösségi környezetet.

 

Az önkormányzati

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának 100%-os tulajdonában álló Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft. 2016-ban nyitotta meg a Szindbád Közösségi Irodát és Rendezvényteret az egykori Postakocsi étterem helyén – tudtuk meg. Az indulás olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a Szindbád már az első évben az Év Irodája verseny egyik döntőse lett saját kategóriájában. A 16 munkaállomásos iroda 80%-os kihasználtsággal működik, ezen felül tárgyalóhelyiségek prezentációs lehetőséggel, zárható szekrények, teakonyha, kerékpártároló, széles sávú wifi és számos irodai szolgáltatás áll a bérlők rendelkezésére. A szomszédos Esernyős kávézó és az udvar szintén igénybe vehető. Különleges lehetőség az ingyenes próbanap, amelyet követően számos bérlettípus közül választhatnak a coworkerek. Jellemzően óbudaiak, közülük is inkább családos szabadúszók veszik igénybe a szolgáltatásokat.

coworking
A 16 munkaállomásos iroda 80%-os kihasználtsággal működik

Májustól indították útjára a Coworking Café programot, ahol az aktuális gazdasági kérdéseket érintő témákban kaphatnak tájékoztatást a közösségi iroda használói (számukra a program ingyenes) és külső érdeklődők is. Az aktuális, érdeklődésre számot tartó témákat közös reggeli során beszélik meg, amely jó alkalmat kínál a használók közösséggé kovácsolására.

 

A kávézó

Különleges koncepciót valósított meg a januárban nyitott UrbanFood közösségi iroda és kávézó a volt Tabáni Teázó helyén. Az UrbanFood több mint közösségi iroda, inkább egy csendes kávézó, ahol minden adott a szabadúszók munkavégzéséhez. Ha itt szeretnénk dolgozni, de akár csak beszélgetni, nem az italokért kell fizetnünk, hanem az itt eltöltött időért, ami alatt viszont korlátlan fogyasztás jár kávéból, üdítőből. A Francia- vagy Oroszországban hatalmas sikerrel működő koncepció Magyarországon még ismeretlen, ezért a legnehezebb feladat az árazás megértetése a betérőkkel –  mondta el Rátz Balázs, a hely megálmodója.

Az UrbanFoodnak 10-15 fő rendszeres coworkere van, akik átlagosan heti 2-3 alkalommal érkeznek, ezen felül több visszatérő vendég teljesen rendszertelenül használja az irodát, az esetek többségében ügyfelekkel, üzleti partnerekkel való megbeszélésre, oktatásra, coachingra. Emellett turisták és a környékbeliek is kávézóként használják a helyet. Catering-szolgáltatásuk egyre népszerűbb, s gyakran működnek rendezvényhelyszínként.

A Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező vállalkozás számára nem csupán a közösségi értékek fontosak, hanem a környezetvédelem is, például, hogy vendégeik számára főként helyi, szezonális finomságokat kínáljanak.

coworking
Az UrbanFood több mint közösségi iroda, inkább egy csendes kávézó, ahol minden adott a szabadúszók munkavégzéséhez

A szezonális

Az alapvetően vendéglátóhely koncepcióval működő coworking-lehetőségek számát gyarapítja a Pagonykert, amelynek ötlete a használóktól jött. A családias hangulatú, szabadtéri étterem napközben árnyas asztalaival és csendjével vonzotta a szabadúszókat. Ezért kisebb átalakításokkal lehetővé tették, hogy többen, kényelmesen használhassák a teret munka céljára – mondta el Foitl András a Pagony coworking kert képviseletében. A coworking díja, amiben az elektromos hálózat és a wifi-használat ára is benne van, teljes mértékben lefogyasztható. Az elképzelés csupán néhány hete indult, de nagy érdeklődés övezi.

coworking
A Pagony árnyas asztalaival és csendjével vonzza a szabadúszókat

A napfényes szegedi

A szegedi Kapca Coworking Iroda egy, már öt éve működő kávézó és bisztró fölött nyitott meg – műfajában jelenleg egyedüliként a vidéki nagyvárosban – idén áprilisban. Tehát már kialakult vendégkörre volt lehetőség építeni – tudtuk meg Balla Kristóftól, az irodát üzemeltető Coffe’s Kft. ügyvezetőjétől. A márciusi tesztüzem és a nyitás óta eltel két hónap alatt kiderült, hogy a szegediek is örömmel veszik a coworking lehetőségét. Vendégeik zöme szegedi, főként fiatal férfiak, leginkább IT-területen dolgozó szakemberek, de angol illetve spanyol anyanyelvű bérlők is igénybe vették már az iroda szolgáltatásait, illetve hölgyek számára kínálnak izgalmas lehetőségeket. Terveik szerint a havonta megrendezésre kerülő női üzleti reggeliken kialakul egy olyan inspiráló, fiatal nőkből álló csoport, amely oszlopos tagja lehet az irodának.

coworking
A szegediek is örömmel veszik a coworking lehetőségét

A Kapcának is elsődleges célja a közösségépítés, amelyet előadások, workshopok szervezésével is segítenek. Ezeken a tagok információkkal gazdagodhatnak, inspirálódhatnak, feltöltődhetnek és akár közös új ötleteket is megvalósíthatnak.

Hegedűs Sára

 

megrendelem a magazint

 

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.