Elindult az NFC technológián alapuló MobilTárca tesztelése

Nincs messze a pénztárcamentes fizetés kora: az okostelefonoknak és az NFC, azaz az érintés nélküli technológia térnyerésének köszönhetően mobilunkon intézhetjük majd hétköznapi pénzügyeinket, a hűségpontok és kuponok beváltását, a közlekedési- és belépőjegyek érvényesítését.

Az érintés nélküli fizetés élményét július 4-től közel 2 ezren próbálhatják ki az NFC-technológián alapuló új fizetési megoldás, a MobilTárca piaci bevezetése előtti teszt során.

A MobilTárca egy olyan alkalmazás, amely képes egy helyre gyűjteni a jelenleg pénztárcánkban hordott plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníti azokat okostelefonunkon. Az egyedülálló MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a magyar piac legfontosabb szereplőinek összefogásával valósul meg. A kezdeményezésben mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország –, az egyik legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank –, a MasterCard kártyatársaság és a SuperShop hűségprogram vesz részt.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatás minél jobb felhasználói élményt nyújtson, az együttműködők nyilvános tesztet indítanak közel 2 ezer fő részvételével, majd az összegyűjtött felhasználói tapasztalatok alapján tökéletesítik a szolgáltatást. A hat hónapos tesztidőszak alatt a felhasználók kipróbálhatják mobiltelefonjukon az egy érintéssel történő fizetést, valamint a hűségpontok gyűjtését és beváltását.

Az okostelefonnal végrehajtott NFC-s vásárlások mögött az OTP Bank által kibocsátott MasterCard® Mobil PayPass™ típusú betéti kártya áll, amelyet a MasterCard® PayPass™ és Maestro® PayPass™ logóval ellátott elfogadóhelyeken lehet használni. A bankkártyák megszemélyesítése mobilhálózaton keresztül valósul meg. Hűségpontok gyűjtésére és beváltására a SuperShop mobil NFC típusú hűségkártyáját használhatják a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél: a SPAR csoport és az OBI üzleteiben.

A fizetés és a pontgyűjtés egyszerű, kényelmes és biztonságos: elegendő a mobilt a terminálhoz érinteni, így a tranzakció egy mozdulattal elvégezhető. Az okostelefonok segítségével a felhasználók azonnal visszajelzést kapnak tranzakcióikról, és ezeket bármikor vissza is kereshetik. A MobilTárca és az NFC technológia egyszerűsíti a napi pénzügyek intézését, hiszen kiváltja a készpénzes fizetést, és mivel a plasztikkártyák a mobiltelefonba költöznek, jelentősen egyszerűsíti és kényelmesebbé teszi a bankkártyás fizetéseket, hűségkártyák használatát. Nagy előnye továbbá, hogy bármikor kéznél van: kutatások szerint mobiltelefonunkat sokkal ritkábban hagyjuk otthon, mint pénztárcánkat.

Az innovatív fizetési megoldás bevezetésének kedvez, hogy a hazai piacon egyre több az okostelefon, és a készülékek egyre nagyobb hányada képes az érintés nélküli technológia alkalmazására. Az NFC a jövőben olyan alapfunkcióvá válik a telefonokban, mint a mobilinternet-elérés vagy a kamera. Az NFC-technológián alapuló fizetés egyre több elfogadóhelyen lehetséges: az MNB 2012. év végi statisztikája szerint Magyarországon közel 17 ezer terminál képes PayPass típusú, egy érintéssel működő fizetésre.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.