Környezetbarát szálloda lenne a miskolci Junóból

A miskolctapolcai Juno szálló ugyanúgy fogalom a helyieknek, mint az Avas szálló vagy az Aranycsillag a miskolci belvárosban. Talán most van remény a majdnem két évtizede zárva álló, lepusztult épület megújulására?

A tulajdonos, Feuerabend László szerint igen, aki a Borsod online hírportálnak úgy nyilatkozott, áttervezés alatt áll az épület, amit ő maga szeretne hasznosítani.

Míg korábban a város egyik jelképe volt a 14 emeletes szálloda – a 70-es, 80-as évek képeslapjain szinte mindig szerepelt a fotója a barlangfürdővel, a Palotaszállóval, a Diósgyőri várral együtt – addig ma kísértet járta helynek számít – olvasható a boon.hu-n.

Sorsáról sok hír kapott már szárnyra: volt arról szó, hogy befektetőre vár, megjelent olyan hirdetés is, miszerint tulajdonosa 780 millió forintért árulja, legutóbb például az, hogy vissza szeretnék bontani, és már az alacsonyabb épületet hasznosítani.

Feuerabend László mindezeket cáfolja, és megerősítette a hírportálon, hogy nemcsak felújítást, de bővítést is terveznek, míg korábban 108 szobával működött a szálloda, most 220-at szeretnének kialakítani. A beruházás tervezett költségéről csupán annyit mondott, hogy milliárdos nagyságrendről van szó (korábbi beszámolók szerint legalább 6 milliárdba kerülne a felújítás), de nagyon az elején áll még a tervezés. Sok függ attól, magyarázta, hogy pontosan mivel töltik meg a 10 ezer négyzetméter összterületű ingatlant.

Az épület szerkezetkész állapotban van – folytatta Feuerabend László. A ráfordított összeg nagysága többek között attól is függ, hogy hogyan tudják megoldani az ingatlan fűtését, a légkondicionálását, és pontosan milyen új létesítményeket valósítanak meg.

A tulajdonos még elmondta, az már biztos, hogy a szálló jellege ugyanaz marad, mint a korábbi évtizedekben volt, csak mutatósabb lesz. Külföldi turistákra számítanak, környezetbarát szálláshelyben gondolkodnak. Belső- és külső medencét mindenképpen szeretnének, kívül parkosítanának, és bővítenék a parkolót is. Az idei év az előkészületeké, ő úgy tervezi, hogy maga az építkezés 2019-ben indulhatna, szeretné, ha abban az évben már el is készülhetne a munkálatokkal.

Egy kis Juno-történelem

A háromcsillagos Juno szálló 1974-ben nyitotta meg kapuit. Pleisz Antal tervei alapján épült, 200-250 vendéget tudott fogadni a szocializmus éveiben. Korábbi cikkekben azt írják róla, hogy kaszinó, diszkó, drinkbár, sőt sztriptízbár is működött benne, illetve egy import cikkeket árusító bolt. Közelében pedig teniszpályákat lehetett bérelni. A rendszerváltás után a HungarHotels tulajdonába került. 2001-ben zárták be.

Feuerabend László nyilatkozata szerint 14 éve tulajdonosa az ingatlannak.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.