Átadták a Dunántúl legmagasabb kilátótornyát

Teljes körű felújítás után adták át újra a nagyközönségnek a tíz éve lezárt kilátótornyot.

Az erdők világnapján a nagykanizsai Csónakázó-tónál felavatták a tíz évvel korábban lezárt, a közelmúltban pedig teljesen felújított kilátótornyot, a Dunántúl legmagasabb kilátóját.

A 22 állami erdőgazdaság 2010 óta összesen 71,3 milliárd forintot fordított az erdők megújulására, s ebből 17,3 milliárd forintot közjóléti beruházásokra költöttek – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Nagykanizsán. Fazekas Sándor az erdők világnapja alkalmából rendezett ünnepség után elmondta: 2010 óta Magyarországon 37 új kilátó épült és 31-et újítottak fel, továbbá 26 új szálláshely jött létre, illetve 75 turistaszálló és motel újult meg. Mindezen felül 14 új látogatóközpontot alakítottak ki és hetet újítottak fel. Az erdőkben 13 új erdei iskolát hoztak létre és 18-at újítottak fel, ma már az állami erdészetek 36 erdei iskolát tartanak fent, ahol évente mintegy 80 ezer diáknak nyújtanak kikacsolódási és tanulási lehetőséget – ismertette Fazekas Sándor.

Az első látogatók várakoznak a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres, a város Csónakázó-tavánál álló kilátótornyánál az átadóünnepség napján. MTI Fotó: Varga György

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: 1971-ben állították fel a leselejtezett olajfúrótornyot, amit 125 millió forintos beruházással újítottak fel, ehhez a Földművelésügyi Minisztérium 88 milliót adott. A fémből és üvegből készült kilátótorony szerkezete közel 100 tonna, teljes magassága 48 méter. Az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van, a 230 lépcsőfok megmászása után egyszerre ötvenen tartózkodhatnak rajta.

A zalai kőolajbányászatnak is emléket állító létesítményt éjszaka LED-sorokkal és reflektorokkal világítják meg, elektronikai védelmi rendszerrel és intelligens beléptetőkapuval is felszerelték – mondta a Zalaerdő vezérigazgatója.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.