Ezek a legbiztonságosabb légitársaságok

Az Airline Ratings nyilvánosságra hozta 2019-es rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól.

A szakértők 405 légitársaságot vizsgáltak meg és osztályoztak 1-7-ig terjedő csillaggal. Ennek során figyelembe vették a baleseti statisztikát, a flotta átlagéletkorát, a IATA-szabályoknak való megfelelést, továbbá az Európai Unió repülési fekete listáját (ezen olyan légitársaságok szerepelnek, melyek teljesen vagy részlegesen ki vannak tiltva az Unió területéről).

Az egyes légitársaságok biztonsági besorolása egy átfogó elemzésen alapul, amely a világ légiforgalmi irányító testületei, vezető szakmai szövetségei adatainak felhasználásával történik. Minden légitársaságnak lehetősége van arra, hogy kiérdemelje a hét csillagot. A légitársaságokat kétévente újraértékelik.

Az természetesen nagy hiba, ha a légitársaság az EU fekete listáján szerepel, ami azt vonja maga után, hogy repülőgépeik nem léphetnek be az európai légtérbe – például azért, mert a gépeknek gyenge a karbantartási színvonala, vagy aggályok merülnek fel egyéb szabályozási és biztonsági tényezők miatt.

A szakértők 405 légitársaságot vizsgáltak meg és osztályoztak 1-7-ig terjedő csillaggal. Fotó: pixabay

Az nagyon fontos szempont a csillagok oda ítélésénél, hogy az elmúlt 10 évben a légitársaság elérte-e a haláleset nélküli repülést. Ha a halálesetek terrorcselekmények vagy öngyilkosságok miatt következtek be, azokat nem veszik figyelembe. Ha egy légitársaság nem a saját hibája miatt okoz halálos balesetet szenvedett, mint például egy illetéktelen légi jármű, vagy személy a kifutópályán tartózkodik, azt sem veszik figyelembe.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) rendelkezik egy listával, amely tiltja bizonyos országoknak – nem légitársaságoknak – az amerikai légtérbe való berepülését.

A tilalom abból ered, hogy úgy vélik, az ilyen esetekben a légi járművek üzemeltetésére és karbantartására vonatkozó nemzetközi légiközlekedési előírások nem tarthatók be. Egy bizonyos kitiltott ország légitársasága hibátlan biztonsági igazolást kaphat, ám ha az FAA úgy ítéli meg, hogy a kockázatok túl magasak az amerikai légtérben történő műveletek engedélyezéséhez, akkor nem kaphatja meg a legmagasabb biztonsági körbe való csillagot.

De meg kell felelnie a légitársaságnak az ICAO biztonsági paramétereinek is. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO) azért hozták létre, hogy elősegítse a biztonságos és rendezett nemzetközi polgári repülést a világ minden táján.

A listát tanulságos átböngészni az utazási szakembereknek, hiszen az tájékoztatást ad a legtöbb légitársaság történelméről, repülőgéptípusairól, fedélzeti szolgáltatásairól.

Íme a húsz legbiztonságosabb hálózatos légitársaság (ábécében!)
Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic és Virgin Austrialia,

A tekintélyes szervezet, az AirlineRatings.com azonban nemcsak szakemberei véleményére kíváncsi, hanem arra kéri az utasokat, hogy közöljék velük véleményüket. Ezért online teret biztosít a nyilvánosság számára, hogy bárki megoszthassa személyes értékelését bármely légitársaságról, miközben figyelnek arra, hogy kiszűrjék a durva támadásokat és ügyelnek a személyes adatok védelmére is.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.