Badacsony, a Gasztrohegy

A Badacsony mindig is tányér alakú volt, állítják a helyiek, és ezt most már az izgalmas ételkínálat is bizonyítja. Erről szól a Gasztrohegy koncepció, amely új korszakot nyit Badacsony életében.

„Halak a hegyen” címmel az elmúlt hétvégén második állomásához érkezett az októbertől áprilisig tartó badacsonyi Gasztrohegy program. A rendezvénysorozat nem előzmény nélkül való: „Badacsony nyitva” néven tavaly télen több vendéglátóhely közös akcióba fogott, mivel úgy döntöttek, ezentúl télen is nyitva lesznek.

Fotó: Kovács Bálint

Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi „kemény maghoz” idén további helyek csatlakoztak, és együtt indították el az ősztől tavaszig tartó sorozatot.

A Gasztrohegy keretében kilenc vendéglátóhely hét tematikus hétvégén várja a Badacsonyba kirándulókat. A tematika alapvetően a szezonalitásra és a regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is mint inspiráló háttér. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket készítenek a hegy vendéglátói, és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

„A Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapat hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat igyekszik adni, és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója. – Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve új élményekkel gazdagodni.”

A kilenc hely egymáshoz elég közel fekszik, többségük rövid sétával összekapcsolható, de a közlekedésben félóránként induló elektromos kisbusz, a Tekergő is segíti az ínyenctúrára indulókat.

A további rendezvények:

December 28-29-30.GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.

Január 25-26-27.GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.

Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.

Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…

Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

Résztvevők:

Tölgyes Kúria

Bonvino Borbár

Borbarátok Vendéglő

Istvándy Borműhely

Tilia Borvendéglő

Pláne Badacsony borterasz

St. Orban Étterem

Laposa Birtok

Kisfaludy-ház

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

Ez is érdekelheti

Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.