Lakjon űrhotelben, vagy a víz alatt

Szállás az űrben, szoba a tenger szintje alatt vagy apartman a szélben hajladozó fák lombkoronái közt – ahogy összeállításunk is bizonyítja, szálláshelyek tekintetében ma már semmi sem lehetetlen. A legvadabb ötletek mellett a környező országok különleges élményt nyújtó szálláshelyeit is sorra vesszük.

Amíg az utazóközönség egy része évről évre visszatér kedvenc szálláshelyére és remekül érzi magát a jól ismert díszletek között, mások a világ megismerésének vágyától hajtva és a megszokástól irtózva minden évben új helyre látogatnak. Az utóbbi csoport nem feltétlenül csak az úti célokat illetően szereti a változatosságot, a szálláshelyek tekintetében is válogatós, a sablonos megoldások helyett a meghökkentő, új dolgokat keresi. Ahogy nő az utazóközönség ingerküszöbe, úgy lesznek a projektek is egyre extrábbak.

A tenger mélyétől az űrig

Aurora Station

Különböző űrhotelek megépítésével kapcsolatban rendszeresen felröppennek a hírek, az ötletek azonban még sosem jutottak el a megvalósításig. A legfrissebb információk szerint 2021-re azonban elkészülhet a világ első űrszállodája, az Aurora Station, melyet idén januárban mutattak be a nagyközönségnek. Kétségkívül ez a legextrább projekt, amivel a cikk megírása közben találkoztunk.

Az amerikai start-up (Orion Span) által kifejlesztett űrállomás a két kapitánnyal együtt egyidejűleg 6 fő „elszállásolására” alkalmas, az első vendégek 2022-ben indulhatnak a 12 napos túrákra. A „hotel” a tervek szerint 90 percenként kerüli meg a Földet, így az utasok 24 óra alatt 16 napfelkeltét és naplementét csodálhatnak majd meg – olvasható a CNN honlapján. A Kék bolygót 200 mérföldes magasságból csodálhatják, kipróbálhatják a nulla gravitációs pingpongot, részt vehetnek a kutatási kísérletekben, értük izguló családtagjaikkal videochaten keresztül kommunikálhatnak.

A kaland természetesen nem lesz olcsó, a nyilatkozatok szerint 9,5 millió USA-dolláros részvételi díjjal lehet kalkulálni. Az Aurora Station mérete egyébként hasonló lesz a magánrepülőkéhez, aludni személyre szabható alvókabinokban lehet, a fedélzeten kiváló minőségű űrfogásokat szolgálnak majd fel.  

Az űrhotel tehát még a jövő zenéje, a víz alatti szállásból viszont nem is egy van a világban. Teljes egészében víz alá épített hotelek ugyan egyelőre csak terveken léteznek, a Zanzibárhoz tartozó Pemba szigetén lévő Mante Resortban, vagy Szingapúrban, a Resort Word Sentosaban, és más helyszíneken is foglalhatunk olyan, a tengerszint alatt elhelyezkedő hotelszobát, melynek ágyán heverve a nyüzsgő víz alatti életet szemlélhetjük.

Atlantis The Palm

A versenyből értelemszerűen a „leg”-eket halmozó Dubai sem maradhatott ki. A The Palm Jumeriah szigetcsoporton épült Atlantis The Palm egyike a város lenyűgöző ötcsillagos, luxuskategóriájú szálláshelyeinek, homokos tengerparttal, hatalmas vízi parkkal és víz alatti akváriummal is rendelkezik. Akinek a vízből az egész napos kalandok ellenére sem lett elég, bérelje a 165 négyzetméteres Posszeidon vagy a Neptun lakosztályt. A nappaliból a lagúna panorámája tárul elénk, a hálószoba üvegfalai mögött viszont testközelből csodálhatjuk a tengeri élővilágot.

Európán belül, egészen pontosan Svédországban is találunk olyan szálláshelyet (a Vasterasban található Utter Innt), ahol feltárul előttünk a víz alatti világ. Luxushotel helyett ezúttal egy pici, csónakkal megközelíthető, bordóra festett kunyhóra számítsunk. A víz alatti hálófülke – ahova létra vezet – berendezése meglehetősen egyszerű, az ablakokból azonban itt is a vízben úszkáló halakat lehet csodálni. Csak kalandkeresőknek ajánljuk!

Robotok és mesterséges intelligencia

Alibaba Groups FlyZoo

Míg sok hazai hotelben ma is papírokat kell töltögetnünk a bejelentkezéshez, az Alibaba Groups FlyZoo nevet viselő futurisztikus hotelében a lehető legtöbb feladatot robotokra és mesterséges intelligenciára bízták. A vendégek megérkezéskor kis termináloknál, arcuk beszkennelésével jelentkeznek be, a liftek arcfelismeréssel működnek, és a szobák ajtaja is így nyílik, ami jó hír a szobakártyát örökké elhagyó vendégek számára. A világítás fel- és lekapcsolása, a hőmérséklet szabályozása és a függönyök behúzása egyaránt hangvezérléssel történik.

A 2018 decembere óta üzemelő 290 szobás hotelben a szállodai személyzet helyett robotok dolgoznak, ezek viszik a vendégekhez az ételt, ők cserélik a törölközőket, a bárban is robotkarokkal találkozunk. A szobafoglalást és a kijelentkezést okostelefonon intézhetjük.

A természet közvetlen közelében, Szlovéniában

A földrajzi és anyagi értelemben is nehezen elérhető szálláshelyek után következzen néhány tipp a környező országokból. A természethez való közelség szempontjából nincs párja a kempingeknek, viszont egyre kevesebben vágynak mindarra, ami ezzel a szálláshelytípussal jár. Kényelmes ágyat, privát szférát és extra szolgáltatásokat szeretnének, ugyanakkor a műfaj adta szabadságról sem akarnak lemondani. Az ő igényeiknek köszönhetően vált trendivé a glamping. (Az elnevezés az angol glamorous (pompás) és camping (kemping) szavak összevonásából keletkezett.)

Garden Village Bled

A szomszédos Szlovéniában magas szinten űzik e műfajt. A meseszép Bledi-tónál lévő Garden Village Bled minden ízében zöld szálláshelyén már-már lakásként funkcionáló glamping sátrakat és lombházakat is kipróbálhatunk. Bármelyik szállástípust választjuk, az élmény mindenképpen romantikus, kalandos és exkluzív lesz!

Kezdjük a glamping sátrakkal, melyek olyan dolgokat „tudnak”, ami alapesetben nem jut eszünkbe a sátorozásról. Az első a méret: a lakóegységek alsó szintjén kapott helyet a nappali, a hálószoba, a konyharész és a fürdőszoba, a galérián további két ágy található. A berendezés akár egy szállodai lakosztályban: nyáron légkondicionáló, hideg őszi és tavaszi napokon padlófűtés gondoskodik a kellemes hőmérsékletről. A szabadtéri, négyszemélyes dézsa vizét magunk melegíthetjük.

A szálláshely parkjában csobogó patak felett egyszerűbb, de szintén minden kényelmet biztosító, kétszemélyes sátrakat emeltek. Aludni kétszemélyes ágyban lehet, a természet közelségét saját teraszról élvezhetjük.

A legkülönlegesebb élményt a hatalmas fák lombkoronájába épített faházak jelentik. Az itt eltöltött, romantikus éjszakákra garantáltan emlékezni fogunk, ugyanakkor a kényelemről sem kell lemondanunk: a 4 személyes egységekben egy franciaágyat és egy emeletes ágyat, kisebb bútorokat, hűtőszekrényt találunk. A kisebb sátrak és a lombkoronaházak lakói az épületek mellett elhelyezett, közös mellékhelyiségeket és zuhanyzókat használhatják.

Nyári melegben a vendégek tiszta vizű kerti tóban hűsölhetnek, hidegebb időben a fák közé épített finn szauna segít felmelegedni.

Vendéglátás osztrák módra

A luxuskörülményeket a kempinges élet egyszerűségével ötvöző irányvonal egy másik jeles képviselője Ausztria. Bármelyik tartományba indulunk, mindenütt találunk különleges szállástípusokat. 

Himmelchalets

A vorarlbergi Nenzing Alpesi Kempingben egy domboldalban csőformájú, páratlan panorámát kínáló luxus faházakat (Himmelchalets) telepítettek a különleges élményeket kedvelő vendégek kedvéért. A projekt neve, „Mennyország a földön”, mindent elárul a vendégekre váró, extra élményről. A prémium minőségű fából készült, külön nappalival és hálószobával rendelkező faházak alapterülete 35-36 négyzetméter, ejtőzni a házakhoz tartozó dézsában lehet, hideg napokon a konyhában lévő kályha ad meleget. A reggeliért sem kell messzire menni, igény esetén reggelente finomságokkal teli kosarat helyeznek a bejárat elé. A külső és belső medencével, dizájnos spa részleggel is rendelkező kemping színvonalas szolgáltatásainak köszönhetően sok a visszatérő vendég.

Alsó-Ausztriában három különböző helyszínen bérelhetők a Wohnwagon koncepciót képviselő, energiafüggetlen lakókocsik. Áramot a tetőn elhelyezett napelemek adnak, a vizet növényi víztisztító berendezés tisztítja. A miniházak 2-5 személyesek, Gutensteinben, a Schöller borászat egyik szőlőskertjében, Sprögnitzim Waldviertel illatos fűszerkertjében kínálnak alternatív szálláslehetőséget.

Wohneagon

A Bécsi-Alpok déli részén, Krumbachban 22 négyzetméteres, csupa üveg, csupa fa házikókat bérelhetünk a Triad étterem szomszédságában. A szintén erőforráskímélő, egyszobás házikók vendégeinek az étterem különleges kulináris élvezeteket nyújt.

Tipikus falusi környezetben, egy pisztrángos tó partján állnak a Huber család 4 személyes Glamping Lodge szállásai Karintiában, az Ossiachi-tó közelében. Horgászoknak és a természet szerelmeseinek első osztályú szálláshely.

További információk: austria.info

Városi nomádok kedvében járva

Miközben a természetközeli élményekre vadászó utazók relatív könnyen találnak maguknak egyedi szálláshelyet, a városlátogatásra indulóknak sokszor be kell érniük a sablonos megoldásokkal. Egy kis kutatómunkával persze itt is megtalálhatjuk az üdítő kivételeket.

Itt van például a 25hours Hotels lánc, melynek szolgáltatásait Európa több nagyvárosában (többek között Berlinben, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Kölnben, Bécsben, Zürichben) élvezhetjük. „A dizájn több mint pusztán a jó megjelenés, amit viszont nem kell túlbecsülni” – írják honlapjukon, s valóban. A szobákban és a közösségi terekben egyaránt unikális, trendi, kozmopolita miliővel találkozhatunk. Nem akarnak mindenkinek tetszeni, de fontosnak tartják, hogy meglepőek, egyediek és inspirálóak legyenek. Nem hisznek abban, hogy a vendég a „király”, ehelyett azt kell éreznie, mintha jó barátok látnák vendégül otthonukban. Nemcsak szálláshelyként, közösségi találkozóhelyként is aposztrofálják magukat, ahol a helyi közösség tagjai és az utazók együtt szórakoznak. Meggyőződésük, hogy a 21. században a szakmai és a magánélet, a munka és a szabadidő összeolvad, ezért hoteljeiket úgy tervezték, hogy megfeleljenek ezeknek a „hibrid” igényeknek.

25hours Hotels

„Úgy tekerj, mintha elloptad volna” – írják honlapjukon, meggyőződésük ugyanis, hogy a szállodáiknak otthont adó nagyvárosokat kerékpáron célszerű felfedezni. Ehhez kidolgozott útvonalakat tartalmazó térképet is adnak.

Szürreálisnak és egzotikusnak, szexinek és meglepőnek titulált bécsi szállodájuk hatalmas üvegfelületekkel operál, a belső terekben a cirkusz tematika vonul végig artistákkal, bohócokkal, elefántokkal. Az elsőrangú helyen, a MuseumsQuartier közelében található szállodában hatalmas tetőteraszon évezhetjük a bécsi hangulatot.

Berlini egységük, a Bikini Berlin szintén egyedi szobákat kínál a Zoologischen Garten szomszédságában. A szobák, valamint a szauna az állatkertre néz, a Neni Berlin Étterem a tetőn kapott helyet, a Monkey Bár pedig fantasztikus tetőterasszal rendelkezik. Ejtőzni a függőágyakkal teleakasztott lounge-ban lehet. Házon belül saját pékségük van.

Glamping a tóparton

Szlovénia legszebb tavának partján álló Camping Bledben egyedi szálláshelyeket is foglalhatunk. Nehezen találunk romantikusabbat a kemping egyik csendes részén, a környező fák árnyékában megbúvó, apró, sátrakra emlékeztető faházaknál. Belsejükben mindössze egy kétszemélyes ágy és minimális bútor fér el, a kunyhó előtt viszont kényelmes napozóágyakon pihenhetünk, szabadtéri dézsánk vizét magunk fűthetjük fával.  Törülközőt és ágyneműt a szállás-adó biztosít.

A családok modern, az erdei környezetbe illő, fából és természetes anyagokból épült mobil házakat bérelhetnek. A szintén csendes környezetben elhelyezett épületek hatalmas panorámaablakai a pazar kilátással közvetlen kapcsolatot teremtenek a környezettel. Konyha, fürdőszoba, nappali, hálószoba található az öt fő elszállásolására alkalmas épületekben.

Pintér Tünde

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.