Hotelboom országszerte

Igazi hotelboom várható 2019-ben: a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének összesítése szerint 45 új szálloda nyílik országszerte. A hotelek fele Budapesten épül mintegy 2500 szobával, míg vidéken hozzávetőleg 900 szobával bővül a kínálat. Több új márka is megjelenik a fővárosban.

A hazai turizmus látványos erősödése a befektetői bizalomnak is kedvez. Erre szükség is van – különösen Budapesten –, hiszen az ágazat csak folyamatos fejlesztések révén tud lépést tartani a látogatószám dinamikus növekedésével. Másféle kihívások elé néznek a szállásfejlesztők vidéken, ahol a kisebb kereslet okán a magántőke is nehezebben mozdul. Ezt az állam többek között olyan célzott tőkeinjekcióval igyekszik ellensúlyozni, mint a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program, amelynek keretében 2030-ig összesen mintegy 300 milliárd forint értékű beruházást valósíthatnak meg a nyertes pályázók. A szűkös építőipari kapacitások azonban a fővárosban és vidéken is sokszor késleltetik a fejlesztéseket, így előfordul, hogy a szállodaátadások akár hónapokat is csúsznak.

High-end a belvárosban

Budapesten óriási várakozás előzi meg a 110 szobás, ötcsillagos luxusszálloda debütálását a Párisi udvarban, amely idén tavasztól fogadja az első vendégeket. Az egykori Brudern-ház átalakítása nem volt egyszerű feladat: az épület 2014-es megvásárlása óta eltelt időben a beruházónak a műemléki rekonstrukció sokszor váratlan komplikációkkal járó feladatait is meg kellett oldania.

Párisi Udvar

2017 szeptemberében az is kiderült, hogy a Párisi Udvar Hotel – a párizsi Hôtel du Louvre után Európában másodikként, az USA területén kívül harmadikként – csatlakozott a „The Unbound Collection by Hyatt” brandhez, s ezzel a Mellow Mood visszahozta Magyarországra a Hyatt láncot. A The Unbound Collection by Hyatt minden esetben a különleges helyszínekre fókuszál, elsősorban azokat az utazókat célozza, akik szeretnének elmerülni a helyi kultúrában, és a tucatépületek helyett a különleges, exkluzív, történettel rendelkező helyszínek mellett teszik le a voksukat, miközben megkövetelik a kifogástalan, magas színvonalú kiszolgálást.

A Mellow Mood tulajdonosai szerint a Párisi Udvar Hotel lesz Budapesten a legszebb magántulajdonban lévő ház, amely építészeti értékeit tekintve európai viszonylatban is kuriózum. A mór, art deco és neogótikus stílusirányzatokat egyesítő, műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően helyreállított épület régi pompájában kerül vissza a fővárosi látványosságok közé. Ennek bemutatására a megnyitóval egy időben egy kiadványt is megjelentetnek az épületről.

A 110 szobás szállodában 18 lakosztályt és két elnöki lakosztályt alakítottak ki. Az ötcsillagos követelményeknek megfelelően spa-részleg és fitneszterem is a vendégek rendelkezésére áll, a 300 négyzetméteres rendezvényterület pedig öt különböző, összesen 160 fő befogadására alkalmas konferenciateremmel működik majd.

A lokációnak és az építészeti adottságoknak köszönhetően több különlegesség is lesz a házban. A passzázsban prémium-üzletek nyílnak, a lobbiban pedig egy csaknem 160 férőhelyes, a századfordulós grand cafék hangulatát idéző kávéház és étterem, amely a Párisi Passage Café & Brasserie neve kapta. A tulajdonosok reményei szerint a boldog békeidők gasztronómiai hagyományait a legújabb kulináris trendekkel ötvöző vendéglátóhelyen sok budapesti is a törzshelyére talál.

Kettő az egyben

Szintén tavasszal és ugyancsak a belvárosban nyílik a 855 ágyas Meininger Budapest, amellyel egy teljesen új, hibrid szálláshelytípus lép a hazai piacra. A felsőkategóriás hostelt és a háromcsillagos szállodát egyesítő koncepció világszerte igen népszerű, sikerét jelzi, hogy az idén húszéves, ma már nemzetközi érdekeltségű szállodavállalat 25 hotellel rendelkezik Európa-szerte. 2019-ben Budapesten kívül további öt létesítményük nyílik a kontinensen, 2020-ban pedig Washingtonban is nyitnak egy szállodát. Az értékesítés központilag, Berlinből történik, a szállást szobánként és ágyanként is lefoglalhatják a vendégek. A hibridmodellnek köszönhetően a Meininger csoportokat, diákcsoportokat, családokat, baráti társaságokat és üzleti utazókat egyaránt tud fogadni. A házak közösségi terei tágasak, jól felszereltek, még konyha és mosoda is a vendégek rendelkezésére áll. A cégvezetés környezetvédelmi missziója a hulladékkezeléstől az energia- és vízgazdálkodásig a ház üzemelésének több elemében is megmutatkozik.

Meininger Budapest

A budapesti hotel belsőépítészeti koncepcióját a szomszédjában álló Nagyvásárcsarnok ihlette: magasan felcsempézett falak, sínen futó, stilizált húskampók és a piacon készült fotók idézik meg Európa egyik legszebb fedett piacát. A mélygarázzsal is rendelkező hotel 6. és 7. emeletén teraszos szobák épültek, kilátással a Dunára és a belvárosra, legfelül pedig egy superior szintet is kialakítottak, ami újdonság a Meininger kínálatában.

Zöld és felnőttbarát

A Cortile Budapest a 2015-ben az Év Szállodája díjat elnyert butikhotel, a Casati Budapest testvérszállodájaként nyitja meg kapuit idén nyáron a VI. kerületben, két perce az Operától. A 36 szobás butikszállodának otthont adó új épületet környezetbarát elgondolások mentén alakították ki: a szobák hűtésére és fűtésére geotermikus energiát használnak, a meleg víz egy részét napkollektorok állítják elő, a környezettudatos vendégeknek elektromos autótöltőt és kerékpárkölcsönzési lehetőséget biztosítanak, és még az iroda is papírmentes lesz.

A személyesebb, közvetlenebb kiszolgálás érdekében a vendégeket kényelmesen, egy ital mellett fogadják majd. A szálloda felnőttbarát koncepciója a romantikus kikapcsolódást kereső párok, a pihenésre vágyó szülők vagy az üzleti utazók nyugodt környezetben való feltöltődését szolgálja. Az épület külső és belső tervezése a többszörösen díjnyertes, Év Belsőépítészeti Cége díjas MádiLáncos Studio munkája. A vendégek négy szobastílus – a gazdag és színes Flora, a zöld Moss, a tiszta Sky vagy a melegséget árasztó Terra – közül választhatnak. A tetőn medencét és napozóteraszt alakítottak ki, kilátással a Bazilikára, amely a vendégek pihenésen kívül exkluzív partik, fogadások és egyéb események megrendezésére is alkalmas.

Cortile Budapest

A Mátra újdonsága

A 4 csillag superior kategóriában idén nyíló vidéki szálláshelyek között találjuk a mátrafüredi Avar Hotelt, amely teljes körű felújítását követően várhatóan nyár végétől fogadja a vendégeket. A Mátra déli kapujában, hegyek között fekvő 98 szobás (köztük 72 standard, 8 deluxe, 16 családi szoba és két panorámás luxuslakosztály) szálloda újjáépítésénél a pihenővendégek mellett a konferenciára, üzleti megbeszélésre érkezőkre is gondoltak.

Csaknem 650 négyzetméteren helyezkedik el a konferenciatér; a két 250 négyzetméteres, természetes fényű, modern technikával felszerelt plenáris nagyterem az igényeknek megfelelően további részekre osztható. A legfelső szinten panorámás VIP-tárgyalót alakítottak ki, a 70 négyzetméteres moziterem pedig a filmvetítések mellett a konferenciákhoz kapcsolódó prezentációkra is alkalmas.

Ilyen lesz a szoba a Hotel Avarban

A vendégek nappali és esti kikapcsolódását közel 1000 négyzetméteres, külső és belső medencékkel kialakított wellnessrészleg, illetve saját bárral és 200 négyzetméteres tánctérrel rendelkező bowling center szolgálja. A látványkonyhával kiegészített étterem magyar és nemzetközi ételekből kínál válogatást.

Szerdahelyi Krisztina

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.