Jubileumot ünnepel a New York kávéház

Színes programokkal ünnepli idén 120. születésnapját a New York Kávéház és a Boscolo Hotel Budapest. A kulturális-gasztronómiai eseménysorozat főleg a ház művészesti életben betöltött szerepét állítja a fókuszba.

Az Erzsébet körúti épület a New York biztosító székházaként 1894-ben készült el, Hauszmann Alajos tervei alapján, és gyorsan a pesti Nagykörút egyik legelegánsabb és legismertebb épületévé, majd az irodalmi élet kiválóságainak törzshelyévé vált. Egy évszázados fennállás után a kilencvenes években bezárt, hogy megszépülve 2006-ban Boscolo Budapest Hotelként nyisson meg újra.

Az évforduló ünnepléseként a szálloda minden 120. vendégét ajándékkal lepi meg, és a 120 évet szimbolizáló extra bekészítésekkel készül. A legendás New York Kávéház történelméhez méltó eseményekkel várja a budapestieket és a külföldieket, de a világ legszebbjévé választott kávéház bállal (is) készül, születésnapján, október 23-án. Ám az évfordulóhoz kötődik egyebek mellett a hagyományos irodalmi pályázat témája, a 10 hónapja futó, New York Művész Páholy kéthetente megrendezett irodalmi előadásai, de a gasztronómiában és a vendéglátásban is szerepet kap a születésnap.

Ebben az évben a programok nagy része a jubileum köré szerveződik. Elsőként január 27-én például Milyenek a magyarok? címmel a hagyomány és megújulás témakörét boncolgatták, de a sorozat estjein megemlékeznek Márai Sándor halálának 25. évfordulójáról, nőnapon a híres alkotónőkről, majd a sikeres férfiakról, a költészetre, de boncolgatják a pszichológia és a művészet kapcsolatát, májusban pedig művész házaspárok lesznek a vendégek a pódiumon.
2011. óta irodalmi pályázatot is hirdet a kávéház, amelyre ebbe az évben a 120 éves kávéház múltjához és jelenéhez kapcsolódó írásokat várnak, és a szintén 2011-ben indult bárzongorista-verseny is a régi idők hagyományait kívánja feleleveníteni. A napokban megkezdődött idei megmérettetésen kilenc zongorista méri össze tudását a zsűri előtt, a május 9-i döntőig három alkalommal hallgathatja meg a versenyzőket a közönség.

Az évforduló a gasztronómiában is megmutatkozik: hagyományteremtő jelleggel rendeznek nemzetközi gasztronómiai konferenciát hazai és külföldi előadókkal, és a világ legíresebb cukrászdái készítenek majd süteménykülönlegességeket a híres budapesti kávéház tiszteletére.

További információ: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy , www.newyorkcafe.hu

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.