Erős főszezon, mobilos foglalások

Bővüléssel zárta a főszezont a belföldi turizmus: a Szallas.hu legfrissebb elemzése szerint 8,1 százalékos volt a növekedés tavaly nyárhoz képest. Továbbra is az 1-2 éjszakás foglalások a legnépszerűbbek, az átlagos foglalási érték 4,5 százalékkal 54 205 forintra nőtt.

Az idei harmadik negyedévben már minden második szállásfoglalás mobiltelefonon történt a Szallas.hu-nál. A megrendelések többsége csupán 1-2 éjszakára szól, az átlagos foglalási érték 54 ezer forintra nőtt.

Az átlagos foglalási érték 54 205 forint volt, az üdülések közel kétharmada 50 000 forint alatti értéket képviselt. A legolcsóbb foglalás 1 886 forintra szólt, míg a legdrágább 3,5 millió forintot kóstált. A szálláshely kategóriák között továbbra is verhetetlennek tűnik az apartman-panzió-vendégház hármas, a nyaralások közel kétharmada szólt ide. A befutó idén is az apartman, a foglalások 25 százaléka erre vonatkozott. Második legkeresettebb kategóriának a vendégház bizonyult (20,47%), ezt követte a panzió (16,53%). A 4 és 5 csillagos szállodák is növelték részesedésüket.

Többször használtuk idén nyáron a SZÉP-kártyát, közel 20 százalékkal gyakrabban fizettünk vele: tíz vendégből kettő így rendezte a számlát.  A kártyahasználat átlagértéke is jelentősen emelkedett, a tavalyinál több mint 30 százalékkal magasabb, 81 066 forint volt.

A Szallas.hu adataiból az is jól látszik, hogy megnövekedett a mobilos felhasználók aránya: 2012-ben még alig 5 százalék volt, tavaly már a foglalások harmada érkezett mobilról, idén viszont minden második vendég okostelefonjáról intézte a szállás kiválasztását.

Változatlan élmezőny

A települések versenyének dobogós helyein nem történt változás, idén is Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló volt a nyár slágere. A lista többi szereplője is ismerős, egyedül Zamárdi férkőzött fel új belépőként a tízes listára, s ezzel Balatonlellét szorította le onnan. Megyék szerinti bontásban Somogy, Veszprém, Zala, Heves, Pest és Hajdú-Bihar voltak a legkeresettebbek, a foglalások közel kétharmada szólt hozzájuk. A legtelítettebb nap augusztus 7-re esett. Aki pedig külföldi úti célt választott, jellemzően Horvátország, Lengyelország vagy Románia felé indult nyaralni a Szallas.hu adatai szerint. Horvátországba 27 százalékkal nőtt a foglalások száma az előző szezonhoz képest.

Ősszel fürdővárosba megy a magyar

Az ősz beköszöntével inkább a fürdővárosokba vonulunk vissza feltöltődni. Budapest mellett Eger, Hajdúszoboszló, Gyula, Hévíz és Miskolctapolca is felkészülhetnek a megnövekedett vendégforgalomra a Szallas.hu adatai szerint.

A 10 legnépszerűbb hazai település a harmadik negyedévben

(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

 

1. Siófok (1.)

2. Budapest (2.)

3. Hajdúszoboszló (3.)

4. Eger (4.)

5. Balatonfüred (5.)

6. Gyula (6.)

7. Szeged (8.)

8. Zalakaros (10.)

9. Hévíz (9.)

10. Zamárdi (-)

 

A 10 legnépszerűbb hazai település az őszi előfoglalások szerint

1. Budapest

2. Eger

3. Hajdúszoboszló

4. Gyula

5. Hévíz

6. Miskolctapolca

7. Pécs

8. Zalakaros

9. Szeged

10. Sopron

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.