Két év múlva nyit a Pannon Park és a Biodóm

Két év múlva nyílhat meg a Fővárosi Állat- és Növénykert új bemutató komplexuma, a Pannon Park és központi építménye, a Biodóm.

A fővállalkozó építési feladatai várhatóan jövő tavaszig tartanak, ezt követően a dekorálás, az oktató és tájékoztató eszközök, a termőtalaj beállítása, a növények és az állatok betelepítése következik.

A komplexumot, amely minden korábbinál több élményt és látnivalót fog kínálni, várhatóan 2021-ben adják át a nagyközönségnek – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A tájékoztatás szerint 2017 augusztusának végén kezdődött az öthektáros Pannon Park, és annak központi építménye, az 1,7 hektáros Biodóm kialakítása. Ez az elmúlt száz év legnagyobb szabású fejlesztése a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ráadásul a fedett parkként funkcionáló Biodóm kedvezőtlen időjárás esetén is programlehetőséget nyújt.

A fedett parkként funkcionáló Biodóm kedvezőtlen időjárás esetén is programlehetőséget nyújt majd Fotó: zoobudapest.com

 

A földmunkák, az alapozás, illetve a vasbeton karéj kialakítása után tavaly már az acél tetőszerkezet szerelésén dolgoztak. Az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak.

Időközben a fényáteresztő fóliamembrán is felkerült a tartószerkezetre, és jelentősen előrehaladtak az épület belső terében az állattartó terek, köztük az édesvízi és tengeri akváriumi medencék kialakítása, valamint a környező szabadtéri kifutók kiépítésével kapcsolatos munkálatok.

A legnagyobb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata a hazai tengeri bemutatók összességét is felülmúlja.

„Az építéskivitelezés 2020 tavaszáig fog tartani, néhány hónappal tovább, mint azt eredetileg tervezték. Ennek oka, hogy a tervezett műszaki tartalmat kissé meg kellett változtatni, elsősorban állattartási okokból, illetve a dolgozók számára biztosított szociális blokkal kapcsolatban felmerült új igények miatt” – áll a közleményben.

A változtatások nyomán az építéskivitelezés tartalékkerettel számított költségei 2,63 százalékkal növekedtek: 33,03 milliárdról 33,89 milliárd forintra.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.