Július közepén rajtol a Kékszalag

Július 18-án rajtol el Balatonfüreden az 51. Kékszalag, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye.

A 2018-as, jubileumi 50. verseny rekordokat hozott, 681 hajó indult és 545 futott be, amire a verseny történetében korábban nem volt példa – adta hírül a Magyar Vitorlás Szövetség.

A szervezők remélik, hogy az idén is hasonló érdeklődés kíséri majd a versenyt. Magyarország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja a Balaton, ahol évente közel 200 vitorlásversenyre kerül sor. A legkiemelkedőbb esemény a Kékszalag, amely Európa legrégebbi, légvonalban pedig a több mint 150 kilométeres távjával leghosszabb tókerülő versenye.


Fotó tavalyi Kékszalag versenyről
Forrás: Szántó Áron / MVSz

Az idei, sorrendben 51. Kékszalag 100 nap múlva, július 18-án csütörtökön reggel 9 órakor indul a Balatonfüred előtti vízterületről. A hajósok először a balatonkenesei, majd a siófoki, utána pedig a keszthelyi bóját érintik, majd onnan térnek vissza a balatonfüredi célba. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta:, hogy legalább 500-600 hajó nevezésére számítanak.

Rekorderek

A 2018-as jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjon egyébként több rekord született. Összesen 681 hajó adta le a nevezését és 545 csapat futott be a célba, erre korábban sosem volt példa. A tavalyi versenyt több mint 12 órás futamidővel a svájci Safram nyerte, megelőzve a többszörös Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta PreVitalt és a Józsa Márton vezette Opel Fifty-Fiftyt. A Kékszalag időrekordját az Opel Fifty-Fifty tartja, ez a hajó 2014-ben 7 óra 13 perc alatt teljesítette a távot. A 2018-as Kékszalagon a leghosszabb ideig versenyző hajó, a Végrehajtó nevű hajó volt, amely 46 óra 43 perc alatt ért körbe.

A Magyar Vitorlás Szövetségről

Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen közel kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

A Kékszalagról

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő, és a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenyt az a hajó nyeri, amelyik a Balatont leggyorsabban vitorlázza körbe. A verseny neve az idők folyamán fogalommá vált: ma már egybeírjuk, és Kékszalag néven évente rendezik meg. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, erre 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre közel 600 hajó, mintegy 3.000 profi és amatőr sportoló teljesíti.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.