Egyhetes lehet a Forma 1-es Magyar Nagydíj

Jövőre már egyhetes lehet a Forma 1-es Magyar Nagydíj, 2019 és 2020 pedig komoly fejlesztések várhatók a Hungaroringen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 33. Forma-1 Magyar Nagydíj rajtját megelőzően találkozott Chase Careyvel, az F1 kereskedelmi jogait birtokló amerikai Liberty Media képviselőjével, akivel a magyar futam jövőjéről is tárgyaltak.

Eredményes tárgyalások

„Pozitív hangulatú megbeszélésen vagyunk túl, amelyen Carey úr elmondta, hogy ők 21, nemzeti sajátosságokra büszke, és azokkal rendelkező helyszínt kívánnak látni a versenynaptárban, és nincs szükségük 21 ugyanolyan, uniformizált futamra” – nyilatkozta az egyeztetés után Szijjártó Péter. Hozzátette: ez az elképzelés előnyös Budapest és Magyarország számára.

Forma-1
Mogyoród, 2018. július 29. Elrajtol a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama a mogyoródi Hungaroringen 2018. július 29-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Chase Carey stratégiájának lényege, hogy egy-egy Forma-1-es nagydíj ne egy hétvégi, hanem egy teljes hetet átfogó program legyen, s mivel Budapest adottságai ennek a megvalósítását lehetővé teszik, így jövőre már a Magyar Nagydíj is ezt a koncepciót fogja követni.

„A 2019-es futamot követően a stratégiai fejlesztési programnak megfelelően előtérbe helyezett és szükségesnek tartott átalakításokat el fogjuk végezni, és ahogy megígértük, az ehhez szükséges forrásallokációs és jogalkotási folyamatokat szintén időben végrehajtjuk” – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

Beruházások a Hungaroringen

Elmondta azt is, hogy a beruházások elvégzésére a reális idősáv a 2019-es és a 2020-as GP közötti időszak, ezért jövő év tavaszáig el kell végezni a jogalkotási munkákat és a szükséges források elkülönítését.

Szijjártó Péter azt kérte a Hungaroring vezetőitől, amikor az átalakításokról gondolkodnak, ne felejtsék el, hogy a mogyoródi pályának meg kell maradnia „hungarikumnak”, és nem szabad elveszíteni azokat a specifikumokat, amelyek miatt 1986 óta olyan sokan szerelmesek ebbe a pályába és a Magyar Nagydíjba.”

A miniszter hangsúlyozta, a 2026-ig érvényes szerződéssel rendelkező Magyar Nagydíj gazdasági hatása egyértelműen pozitív, a tavalyi évben mintegy 30 milliárd forintnyi gazdasági aktivitás valósult meg a mogyoródi F1-es hétvége nyomán.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.