Villára húzott falatok Villányban

A Villány-Siklósi Borút szolgáltatóinak közös kezdeményezésére november közepétől új helyi specialitás kerül a borvidék éttermeinek és pincészeteinek kínálatába. A Villányi Falatok névre keresztelt fogás – előétel, borkorcsolya, vagy desszert – minden esetben villára tálalva kerül a vendég elé.

A Villányi Marketing Műhely október végén a villányi Mandula Étterem és Bor Bárban tartotta meg gondolatindító kreatív workshopját, amelynek keretében bemutatták az első Villányi Falatok modelleket.

A borvidéki alapanyagokra épülő kompozíció közös eleme, hogy a fogásokat minden esetben villán tálalják fel, de hogy végül milyen étel kerül a vendég elé, az az egyes vendéglátóhely konyhafőnökének személyes ízlésére és kreativitására van bízva” – mondta el a helyszínen Pauli Zoltán házigazda.

Az műhelymunka során hat helyi vendéglátó mellett (Bock Óbor Étterem, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Malatinszky Présház, Mandula Étterem és Bor Bár, Mokos Pincészet, Tenkes Csárda) Sárközi Ákos, a Michelin csillagos Borkonyha Étterem konyhafőnöke is bemutatta gondolatindító kreációját. A közismert séf fekete kenyérrel díszített, céklavörösre festett kecskesajttal, zöld alma falatkákkal tálalt bikaherével, valamint nyúlcombra és csülökre komponált finomságokkal inspirálta az egybegyűlteket. A Bock Óbor Étterem részéről Nemesné Barbara konyhafőnök libamájas, céklás, halas falatokat kínált, borra és pezsgőre épülő mártásokkal. Koncz Tamás, a Tenkes Csárda séfje saját gyümölcsökre, mangalica kolbászra és borjúmájra hangolt magyaros falatkákkal és a csárda kedvelt túrógombócával bűvölte el a közönséget, míg a Mandula étterem séf párosa, Kozma Szabolcs és Molnár Péter, hordódongán installált villákon tálalta a házigazda kedvenceit. A Villányi borvidék leglelkesebb pincészetei közül a Malatinszky -, Mokos -, Gere Tamás és Zsolt Pincészetek Villányi Falatkái is hozták a hely szellemét. Volt itt kocsonya, véres hurka, kacsamáj, házi zöldfűszerek, csokis kerti gyümölcsök és sok-sok sikeres ötlet.

A Villányi Falatok néven kapható fogások összetétele a friss alapanyagoktól függően szezonálisan fog változni, a Szent Márton nap utáni időszak – amely a portugieser és a Villányi borvidék hívó hónapja – minden valószínűséggel a libahúsra és a kiskerti zöldségekre, az újborokra hangolt ízeket csalogatja elő.

„A tudatos borfogyasztók nyitottak és kíváncsiak a hely ízeire, ennek bemutatására hivatott a játékos és kreatív Villányi Falatok. Büszkék vagyunk arra is, hogy immáron két villányi étterem részesült komoly nemzetközi elismerésben. A (Gere) Mandula Étterem és Bor Bár és a Bock Óbor Étterem törekvéseit a Gault Millau étteremkalauz 2015-ös magyar kiadásában – szakácssapkával jutalmazta” – mondta Becker Leonóra, a Borút elnöke.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.