Magyar és ázsiai halgasztronómia az első Budapesti Halfesztiválon

A hal az egyik legegészségesebb étel, fogyasztása mégis népszerűsítésre szorul, hiszen átlagosan ugyanis fejenként mintegy 4,5 kilogrammot esznek évente a magyarok – ezzel Európában a sereghajtók közé tartozunk. Ezen kíván változtatni az 1. Budapesti Halfesztivál.

A hal ízű vattacukortól a tüdős afrikaiharcsa-szalámin át az orosz vodkás hallevesig és az egyéni receptek alapján elkészített magyaros halászlevekig a magyar és az ázsiai halgasztronómia szinte minden szegmensét bemutatja az első Budapesti Halfesztivál február 15. és 17. között a fővárosi Erzsébet téren.

Kizárólag a halról szól a fesztivál, amely az országban fellelhető egyéb hasonló gasztronómiai eseményekkel szemben nem egyetlen fajra koncentrál, hanem igyekszik a teljes magyarországi halpalettát bemutatni. Emellett az ingyenesen látogatható rendezvény vendégei megismerkedhetnek a vietnami, thaiföldi és japán halkultúra remekeivel, a tenger gyümölcseinek elkészítési technikáival is.

A szervezők céljai közé tartozik az is, hogy felhívják a figyelmet a hazai élővizek, elsősorban a Duna magyarországi vízének védelmére, hiszen 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyó közé sorolták a Dunát. És bár az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnék a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire – halállomány, árterek, természetes ökológia – és a magyarországi vizek tisztasága védelmének fontosságára.

A rendkívül változatos ételek kóstolása mellett a látogatók borokat és pálinkákat is tesztelhetnek, sőt akár maguk is elkészíthetik ételeiket például a felállított szalonnasütőn. A kicsiket minividámpark is várja, de szüleikkel együtt a színpadon zajló műsorok is szórakoztatják őket.

A pénteki halászléfőzést és halászlébemutatót Harcsa Veronika koncertje kíséri. Másnap a halászléfőző verseny után magyar folklór programok, a GasztroJazz előadása és a Budapesti Utcazenészek Fesztiválja szolgáltatja a zenét a finom falatok mellé.

Vasárnap a gyermektáncház után bemutatkozik az ázsiai halas konyha, illetve a színpadon az ázsiai folklór. A délutánt „celebfőzés” és jótékonysági programok, majd a GasztroClassic előadása zárja fiatal zenészek bemutatkozásával.

A fesztivál részletes programja és a róla szóló információk megtalálhatóak a www.budapestihalfesztival.hu internetes oldalon.

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.