Kétmilliónyi üveg bor vár kóstolásra

Moldova eddig nemigen szerepelt a világ turisztikai térképén, de újabban, az ország kiemelkedő bortermelésének köszönhetően, elsősorban a világ borszakértői és bort kedvelő turistái kezdik felfedezni ezt a Románia és Ukrajna közé beékelődött kis országot.

Nyolcvan méterrel a föld felszíne alatt kétmillió palack bor rejtőzik a Kisinyovhoz (Chisinau) közeli Mileştii Mici-ben. Moldovában már évezredek óta készülnek borok, akkor is így volt ez, amikor még az ország a Szovjetunió része volt, egyben pedig Grúzia mellett a birodalom vezető bortermelője.

Ma a fővárostól délnyugatra található a kétmilliónyi palack bort tároló Manuc, a világ hivatalosan is legnagyobb borpincéje – e cím jogos viseléséről a létesítmény visszaigazolást kapott a Guinness Rekordok Könyvétől.

bor
Nyolcvan méterrel a föld felszíne alatt kétmillió palack bor rejtőzik a Kisinyovhoz (Chisinau) közeli Mileştii Mici-ben

A pince akkora, hogy abban autót vezetni vagy lovagolni is lehet, és benne a szokásos közlekedési szabályok érvényesek. Az „utcák”, amelyek összesen 2 mérföldet tesznek ki, különböző szőlőfajták neveit viselik, mint például a cabernet sauvignon és a pinot noir. Mileştii Mici jelenleg önkormányzati tulajdonban van és kormányellenőrzés alatt áll, mint egyfajta nemzeti kincs.

Keresi nemzetközi piacát a moldovai bor

A moldovai bor egyébként még mindig keresi híres termékének ideális nemzetközi piacát, és még sokat kell dolgozni azon, hogy ne olcsóságáról legyen híres az itt termelt kiváló nedű – nyilatkozta Viorel Bezede szőlősgazda a National Geographicnak.

Moldova körülbelül azonos szélességi fokon fekszik, mint Bordeaux vagy a Rhone-völgy Franciaországban, és hasonlóak az éghajlati viszonyok. A pincék ideális helyszínnek bizonyulnak a borok tárolásához: a hőmérséklet 12 fok körüli, és a páratartalom alig változik.

A pincetúrák természetesen mindig borkóstolással végződnek.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.