Ismét magyar borok Sanghajban

A tavalyi átütő sikerre tekintettel újra megrendezik az ázsiai piacot célzó ProWine China borászati szakkiállítást Sanghajban 2014. november 12. és 14. között.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága által szervezett közösségi standon tokaji, villányi, szekszárdi, egri, balatonboglári, hajós-bajai borok, valamint az Etyek-Budai borvidék pezsgői képviselik hazánkat.

A világ legjelentősebb borászati és szeszesital szakkiállításának ázsiai testvérrendezvénye a térség borkereskedőit, importőreit, vendéglátóipari beszerzőit, valamint borokkal és borászattal foglalkozó egyéb szakembereit célozza meg. A kiállítást idén is a SNIEC központban, az FHC China-val, az ország legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari vásárával egy időben rendezik meg. A növekvő érdeklődést jól jelzi, hogy a tavalyi rendezvényhez képest mintegy 14%-kal növekedett a kiállítók száma, s az igényeknek megfelelően kb. 50%-kal bővítették a szakkiállítás területét. Az eseményt nemcsak a számos elismert kiállító jelenléte, hanem színvonalas kísérőeseményei és szakmai kurzusai is vonzóvá teszik. Kóstolhatóak lesznek például a Mundus Vini nemzetközi borverseny 2014. évben díjnyertes tételei. A rendezvény második napján „ProWine in the City” néven szerveznek exkluzív estet a város egyik csúcskategóriás szállodájában, ahol a nemzetközi kóstolózónában a kiállítók borai közül választott 150 tételt kóstolhatnak a résztvevők számos ételkülönlegességgel együtt.

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága 84 m2-es területen 8 kiállítót vonultat fel, valamint további 12 magyar borkiválóságot is bemutat standjának kóstolózónájában. A rendezvény mindhárom napján szemináriumot tartanak a ProWine China Forum keretében: vörös- és fehérborainkról Fongyee Walker MW, WSET diplomás borbíráló, pezsgőinkről Thomas Chung, az italok témájában Kína-szerte híres oktató tart előadást. A kóstoltatott borok kiválasztása és a stand kóstolózónájának kialakítása a Földművelésügyi Minisztériummal szorosan együttműködve valósult meg. A szakmai eseményen részt vesz dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és delegációja is.

A 2013-as vásáron a magyar borok osztatlan sikert arattak. Kívánatos borexport választékunk bővítése is, amely eddig a vörösborokra koncentrálódott, de tekintettel a módosabb rétegek kialakulására (e tendencia különösen érvényes Sanghaj térségére), a delikátesz borok felé is nyitni kell.

Kína jelenleg a világ ötödik legnagyobb borfogyasztó országa, kereslete óriásit nőtt az utóbbi húsz évben. Bár a kínaiak által fogyasztott borok 80 százalékban belföldről származnak, rohamléptekben növekszik az import is. Iparági előrejelzések szerint ez a trend a jövőben is fennmarad, így az évtized közepére az Egyesült Királyság után Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre.

A közösségi standon megjelenő kiállító cégek:

Balatonboglári Borgazdaság

Csányi Pincészet

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Holdvölgy Borászat

Konyári Pince

Sümegi és Fiai Pince

Bognár-Vin

Thummerer Pince

Törley Pezsgőpincészet

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.