Három estére újjászületik az El Bulli

Csupán három estére, de megidézik a világ egyik leghíresebb éttermét, az El Bullit márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.

A katalóniai El Bullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, ám a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben úgy döntött, bezárja a molekuláris gasztronómia egyik fellegvárát. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től „Az El Bulli újjászületése” nevet viselő eseményen a dél-spanyolországi Marbellában.

Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíatól származik, az ő éttermében gyűlnek össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz többek közt a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner, valamint a szintén a világ legjobb étterme címet elnyerő El Celler de Gran Roca egyik séfje, Joan Roca. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az El Bulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az El Bulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az El Bulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby’s rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.

A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be.

(kép: The Guardian)

Forrás: MTI

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.