Guy Savoy a La Liste legjobbja

A 2015-ben létrehozott La Liste nevű gasztronómiai rangsor élén immár másodszor Guy Savoy három Michelin-csillagos párizsi étterme áll, de az ezer vendéglátóhelyet rangsoroló listában négy magyar helyszín is bekerült.

Guy Savoyt követi a New York-i Le Bernardine, a tokiói Kyubey, az Alain Ducasse au Plaza Athenee (Párizs), a Restaurant de l’Hotel de Ville (Crissier, Svájc – az első, 2016-os kiadású La Liste legjobbja), az Eleven Madison Park (New York), a La Vague d’Or (Saint-Tropez), az El Celler de Can Roca (Girona), a Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Spanyolország), a The French Laundry (Yountville, Kalifornia) és a L’Ambroisie (Párizs) a Top 10-ben. A magyarok közül az encsi Anyukám Mondta, a budapesti Borkonyha, az Onyx és a Costes került fel a rangos listára.

A lista összeállítói több mint 300 gasztronómiai kalauz értékelését vették alapul, kiegészítve séfek véleményével és az éttermi közönség ítéletével súlyozva. Az ezres lista legtöbb helyszíne (134) Japánban található, őt követi Kína (123), míg 118 éttermével Franciaországé lett a harmadik hely, melyet az USA követ (88).  Európában Spanyolország (67), Olaszország (55), Németország (52) mellett Svájc is erősen képviselteti magát 38 étteremmel.

A 2018-as kiadás újdonsága az újratervezett, többnyelvű mobil applikáció, amely 165 ország 165 000 éttermét sorolja fel. Ezek három kategóriába oszthatóak: a legfontosabb gasztronómiai útmutatók és kritikusok szerint a világ első 1000 legjobb étterme; 5000 „kivételes étterem” , mely konyhája az ország vagy régió egyik legjobbja, valamint a „kedvelt drágakövek”, melyek kiváló minőségű, de megfizethető konyhát állítanak elő hangulatos környezetben.

A teljes lista itt tekinthető meg: https://www.laliste.com/laliste/world

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.