Gourmet Fesztivál rakott krumplival, ázsiai street fooddal és francia sztárséfekkel

Május 30-június 1. között ismét a hazai gasztronómiai legjobbjai randevúznak a Millenáris Parkban. A főszereplő ugyan idén a rakott krumpli, ám sztárséfek, szállodai éttermek, pho levelesek és számos egyéb különlegesség várható.

A kiváló hazai séfek bemutatása mellett a Gourmet igyekszik betekintést nyújtani a világ gasztronómiájába, ezért előszeretettel hív meg külföldi vendégséfeket. Szombaton „főműsoridőben” lépnek fel a gasztroszínpadon az idei meghívott francia séfek, akik főztjét kóstolni is lehet. A korábbi években a legendás lyoni Joseph Viola, a tésztában sült pástétom koronázott királya, és a fűszerekkel zsonglőrködő, Jean-Marc Notelet bemutatóit is óriási érdeklődés övezte, legalább ekkora figyelmet érdemel a mostani két francia vendégséf, Alain Caron és Jaques Pourcel is.

A két séf nagyjából bejárta már az egész világot, Alain Caron végül Hollandiában telepedett le, ahol meghatározó alakja a gasztronómiának, nem csak szakácsként, hanem fotósként, tévéséfként és zsűritagként is, ugyanis a holland MasterChef versenyzői tőle is retteghettek. Most jelent meg 12. kötete, és biztosra vehető, hogy még bőven van megosztandó ötlete és receptje.

Jaques Pourcel a francia séfek egyik érdekes figurája, a legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egypetéjű ikertestvérével együtt csúcséttermüket, a Michelin-csillagos Jardin des Sens-t Montpellier-ben. Ők képviselték egyébként Franciaországot a Shanghai Világkiállítás francia pavilonjában.

 

Ázsiai ízek

A Gourmet Fesztivál a közönség igényeinek megfelelően idén betekintést enged az autentikus ázsiai utcai ételek világába is, mégpedig a Magyarországon működő ázsiai éttermek és büfék tolmácsolásában. A Távol-Kelet konyhája nem csak megkóstolható lesz, hanem látványos és érdekes színpadi bemutatón is lehet majd vele ismerkedni, többek közt Wang mesterék egészen különleges tésztakészítési metódusát megfigyelve.

Izgalmas vietnámi ízekkel is találkozhatnak a látogatók az újbudai Hai Nam Phó Bisztró standján, ahol az autentikus ételek tálalása/elkészítése mellett kísérletet tesznek arra is, hogy hazájuk, Vietnam és szülővárosuk, Hanoi egyik nevezetességét, az igazi utcai étkezést is bemutassák.

Az ázsiai kínálatban szerepel  a japán Fuji, amely minden nap a készlet erejéig kóstoltatja majd kiváló sushijait, az elegáns Corinthia Royal hotelből a Rickshaw, a Gozsdu udvarban Litauszki Zsolt irányításával nemrég nyitott Spíler Shanghai, a hamarosan megnyitó és a Gourmet-n debütáló OMU Ramen & Tempura Bar, és a nagy ázsiai áttekintést nyújtó Buddha-Bar is Ossama Kutaini séffel.

 

Rakott krumpli, a megunhatatlan

Az idei fesztivál főszereplője a rakott krumpli, legalább 30 felvonásban. Nehezen elképzelhető, hogy lenne olyan magyar család, amelyikben a rakott krumpli havonta legalább egyszer ne szerepelne a családi étlapon. Felmérések szerint Magyarországon a burgonya a negyedik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, évente átlagosan 50 kg-ot fogyasztunk el belőle. A Gourmet Fesztivál idei szereplői azonban saját tálalásukban mutatják meg, hogy ennek az egyszerűnek tűnő ételnek milyen sok variánsa is létezik.

 

Szállodai éttermek

Miközben a világban rengeteg helyen járnak az adott város lakói a szállodák éttermeibe, Budapesten valamiért nehezebben indul ez a műfaj. Valószínűleg közrejátszik ebben az is, hogy a 80-as években még a drágaság és luxus szinonimája volt egy ötcsillagos hotel, mára azonban alaposan megváltozott a kép.

A Gourmet Fesztivál ezt a tévhitet is szeretné még inkább eloszlatni. A rendezvény szervezői ezért meghívták a fővárosi ötcsillagos szállodák éttermeit – a Gresham Kávéházat, az ÉS Bisztrót (Kempinski), a Paris-Budapestet (Sofitel), valamint a Buddha-Bart – kínálatuk bemutatására.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.