Függőhíd és üvegalagút épül Horvátországban

Függőhíd épül a Krka kanyon felett, valamint egy panoráma üvegalagutat is kialakítanak a Sibeniktől nem messze lévő Primosten üdülővárosban.

Kresimir Sakic, a Krka Nemzeti Park igazgatója számolt be a 462,5 méter hosszú függő gyalogoshíd projektjéről, amely a Krka kanyon felett köti össze Necven és Trosenj középkori várakat.

A harmadik leghosszabb gyalogos híd lesz a világon, és a második leghosszabb Európában. A híd 140 méter magasan függ majd, ötvözve a kilátó és a gyalogút szerepét, valamint a környezet, és a szinte érintetlen természet élményét nyújtja az odalátogatók számára. Kresimir Sakic a sajtónak elmondta: a függőhíd lesz a fejlesztési projektek és a látogatói infrastruktúra kiépítésének koronája, fordulópont a közeli járások és községek számára, ami felgyorsítja a fejlődést és tovább növeli a térség vonzerejét.


Primostenben víz alatti panoráma alagutat építenek
Fotó: Wikipédia

A tibeti stílusú függőhidat másfél-két éven belül kezdik építeni, attól függően, hogy mikorra sikerül kijárni az építési engedélyt és elkészíteni a teljes dokumentációt. A tájba való beilleszkedés miatt egy viszonylag laza szerkezetű függőhíd építését tervezik. A híd szélessége 160 centiméter lesz, amely teljesen megfelel a kétsávos gyalogutak szélességének.

Harminchat kilométerrel lejjebb, Primosten városában az ottani önkormányzat egy hatvan méter hosszú és hat méter széles panoráma alagút építésébe fogott, ami a tengerszint alá, 18 méter mélységbe kalauzolja el a turistákat. A nem mindennapi séta során üvegfalon keresztül lehet majd megcsodálni az élővilágot.

A városi tanács az idei költségvetésben mintegy másfél millió eurót (477 millió forint) hagyott jóvá a projekt kivitelezésére. A Porat-öbölben épülő alagútban a tervek szerint egy víz alatti étterem is helyet kap majd a jövőben, így a város felveheti a versenyt a világ legnépszerűbb üdülőhelyeivel is – olvasható a városi önkormányzat honlapján.

Ez is érdekelheti
Hozzászólok

E-mail címe nem kerül nyilvánosságra.