Frittmann lett az év pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által 2002-ben alapított Év Pincészete-díjat idén a kunsági Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett borászat nyerte el.

Az Év Bortermelője-elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább relatíve nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját kívánták elismerni.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy megkapták Magyarország talán két legfontosabb borászati díját: az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket. Ez eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, „duplán” is elismertek.

A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás: István végzi a szőlészeti munkákat, felügyeli az üzemben a munkákat, míg testvére, János a „fiúkkal” – vagyis a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel – a borkészítésért, pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann János és István feleségei is kiveszik részüket.

„Az elmúlt közel egy évtizedben rengeteget változott a Kunsági Borvidék megítélése, a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban a mi régiónk az egyik legjobb” – mondta el Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj ünnepélyes átadóján, Soltvadkerten. A borász szerint mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva, szintén kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés.

A Frittmann Borászat 53 hektáron évi 6-800 ezer palack bor készít, fő szőlőfajtái a cserszegi fűszeres, a generosa, a kékfrankos, az ezerjó és az Irsai Olivér.

Az eddigi díjazottak:

2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék

2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék

2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék

2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék

2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék

2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék

2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék

2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék

2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék

2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék

2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék

2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék

2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék

2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.