Étteremkalauz magyarul

Megjelent a Gault&Millau első magyar kiadása. A neves étteremkalauz szerint az (elvi) maximális 20 pontból 17-et (vagyis három szakácssapkát) kapott a Costes és az Onyx, két szakácssapkát ítéltek a Mák bistronak (16 pont), a Csalogány 26-nak és a Nobunak (15-15 pont).

Megjelent a Gault&Millau első magyar kiadása. A neves étteremkalauz szerint az (elvi) maximális 20 pontból 17-et (vagyis három szakácssapkát) kapott a Costes és az Onyx, két szakácssapkát ítéltek a Mák bistronak (16 pont), a Csalogány 26-nak és a Nobunak (15-15 pont).

Egy szakácssapkát ér a 14 pontos teljesítmény az Alabárdosnak, az Aranyszarvasnak, a Bock bisztrónak, a Borkonyhának, a Boscolo Salonnak, a Chateau Visznek (Visz), a Fausto’s-nak, a Hotel Hertelendy Kastélynak (Kutas), a JT Enotecának  (Pécs), a Laci!Konyhának, az Olimpiának, a Ráspinak (Fertőrákos), továbbá a 13,5 pontos Arany Kaviárnak, illetve a 13 pontos Barakának, Brill Bisztrónak (Békéscsaba), a Café Pierrot-nak, a Gresham Kávéháznak, a Jankovich Kúriának (Rácalmás), a Kistücsöknek (Balatonszemes), az Iberostar Hotel La Palaza éttermének, a Mandulának (Villány) és a Villa Medicinek (Veszprém).
A könyvben 328 éttermet, 407 szállodát és 107 borászatot teszteltek az anoním ítészek. Alapvetően 5 szempontot vesznek figyelembe: az alapanyagok minőségét, frissességét, szezonalitását; az elkészítési módok professzionalitását; a fogások harmóniáját; a kreativitást, valamint az ár-érték arányt. Bár a Gault&Millau Magyarország 2012 étteremkalauz a konyha teljesítményét pontozza, a szöveges részben azonban kitér a hely hangulatára, stílusára, a szervizre és a borkínálatra is.
A kalauz a nemzetközi Gault&Millau sztenderdnek megfelelő 20 pontos rendszert használja, az alábbiak szerint:
20  elméleti maximális pontszám (négy szakácssapka)
19 a világ legjobb éttermeinek egyike (négy szakácssapka)
17 – 18 kivételes gasztronómiai élmény, nagy fokú kreativitás (három szakácssapka)
15 – 16 nagyon jó és kreatív konyha (két szakácssapka)
13 – 14 jó konyha, kiemelkedik a hétköznapokból (egy szakácssapka)
10 – 12 étterem erényekkel, egyre növekvő esély a jó étkezésre
8 – 9 étterem, amely hiányosságai ellenére esetenként túlmutat a mindennapi rutinon, esetleg van egy vagy két rendkívül jól elkészített specialitása
T pont nélkül  teljesítménye nem éri el a 8 pontot
A Gault&Millau Magyarország szerkesztői különdíjakat is ítéltek különböző kategóriákban. Az év gasztronómusa Horváth József (Ráspi vendéglő, Fertőrákos), főszakácsa Széll Tamás (Onyx), felfedezettje Forster Zoltán (Jankovich Kúria, Rácalmás), cukrásza Balatoni Brigitta (Mák bistro), éttermi étele a véres kolbász alma-mustárral (Laci!Konyha), főpincére Maul Gergely (Fausto’s), a legjobb ár-érték arányú déli menü Olimpia.

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.