Borkülönlegességek a Gárdonyi-emlékévre

Különleges nedűkkel teszik emlékezetessé az idei Gárdonyi-emlékévet az Egri Borvidék borászai: elkészítik a Gárdonyi Gézáról elnevezett bort és a legkiválóbb egri termelők által jegyzett Egri Csillag Grand Superiort.

 

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik.
Eközben elkészült a Gárdonyi-emlékév borának arculata, megvannak már a címkék is, így a jubileumi esztendő derekán piacra kerül a Gárdonyi-bor.
Emellett öt neves pincészet is összefogott, hogy létrehozzon egy közös, a város borászatának erejét megmutató fehér cuvée-t. Thummerer Vilmos chardonnay-val, Gál Tibor viognier-vel, Bolyki János hárslevelűvel, Lőrincz György és Gál Lajos pedig olaszrizlinggel járult hozzá az Egri Csillag Grand Superior készítéséhez. A házasítás immár a St. Andrea Pincészetben, hordókban várja a palackozást.
Az Egri Csillag 2011-ben született az Egri Bikavér fehér párjaként. A borvidék termelőinek szándékai szerint a cuvée, vagyis több fajtából házasított bor a bikavér mellett a borvidék fehér zászlósborának szerepét tölti be.
Az öt pincészet tervezi egy közös Egri Bikavér Grand Superior készítését is

Forrás:

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.