Showműsorhoz illő program a VinCE Budapesten

Március 6-8. között 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére, ahol először adják át a VinCE Awards díjakat is.

A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, a VinCE magazin tesztjein legalább négycsillagos minősítést elért tételeit kóstolhatja a közönség.

Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6-8. között. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, e mellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezők.

A champagne és pezsgő tematikájú előadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja; az első Pezsgő és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere személyesen érkezik Budapestre, hogy legendás chardonnay pezsgőikről meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgővilág; Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgőkultúrával zárva az előadássorozatot.

Az egyre tudatosabb fogyasztók között egyre többen vannak, akik a borok terén is a természetességet keresik, a terroir adottságait tiszteletben tartó és minél hűebben tükröző organikus, biodinamikus borokra kíváncsiak. A mozgalom mára elérte Bordeaux-t, számos követőre talált Ausztriában és Németországban, ahonnan Etienne Loew érkezik Budapestre. Somló és Villány szintén képviseli magát a Meinklang és Wassmann borászain keresztül, akik saját birtokaik mellett itthon találtak kiemelkedő terroirt a borkészítéshez.

A rozék mára a prémium borok között is helyet követelnek. Provence legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával.

A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhető, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejű feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülő szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefon alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.

A VinCE Budapest mesterkurzusai impozáns borháromszöget rajzolnak fel a térképre; az Óvilág és Újvilág mellett Magyarország kínálatával. Franciaország, mint a legnagyobb presztízsű bortermelő, négy további borvidékkel mutatkozik be Champagne-on túl; kirobbanóan friss chablis-k, Bordeaux tíz évjárata a grand cru Chateau Pontet-Canet-től, Cahors csodás malbecjei és gyümölcsös beaujolais-k lesznek a középpontban. A pénteki napon a sétáló kóstoló egy különtermében további 8-10 borászat kóstoltat majd francia borokat.

Az Újvilág borait Kalifornia, Új-Zéland hozza el, a Syrah-Shiraz kurzuson szép európai tételek állnak majd az ausztrál példa mellett (szintén organikus és biodinamikus művelésűek).

A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértők, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be a mesterkurzusra. A Carton Hungaricum több, mint 20 pincészettől válogatott tételei – amelyek diplomáciai szinten is méltóak Magyarországot képviselni – egy külön szekcióban lesznek kóstolhatóak a kiállítótérben.

További információ: vincebudapest.hu

Forrás: Business Traveller Hungary

Ez is érdekelheti

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.