Aktuális lapszámunk

Washingtontól Szentpétervárig

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. július 3. hétfő 11:58
Washingtonról sok minden tudható, de az amerikai főváros rengeteg érdekességgel szolgálhat az odalátogatók számára.

Így például tévedés lenne azt hinni, hogy a Fehér Ház első lakója a város névadója volt, hiszen az alapító elnök a létesítmény építésének befejezése előtt egy évvel meghalt, így John Adams vehette először birtokba. (Legfurcsább lakói pedig az aligátorok voltak, szám szerint hárman is megfordultak itt az elmúlt két évszázad során.)

A Kongresszus könyvtára a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye: 160 millió (!) kötetes kollekciója 860 kilométernyi polcrendszeren fér el, alapját Thomas Jefferson hatezer könyve jelentette. Az Air and Space Museumban pedig nem csupán megnézhetünk egy darabot a Holdból, hanem meg is foghatjuk azt.

A Capitolium építésére pedig pályázatot írtak ki, de Washingtonnak és Jeffersonnak nem tetszett a beérkezett 17 elképzelés, ezért végül egy amatőr (ráadásul brit) építész (eredeti foglalkozása szerint orvos) határidő után beadott tervét fogadták el. A Capitolium, valamint a képviselőházi és a szenátusi irodák között egyébként önálló földalatti közlekedik, ám ezt szeptember 11. óta csak az itt dolgozók használhatják.

Azt pedig, hogy Washington lakói miért is nincsenek képviselve a Szenátusban vagy hogy a város milyen ajándékot kapott Japántól – számos további izgalmas történettel kiegészítve – kiderül A politikán túl című írásunkból. Ám nem csupán Amerika, Európa is tartogat mesélő helyszíneket: Szentpéterváron a Romanovok nyomába eredünk, Salamancában pedig kiderül, hogyan került asztronauta a helyi katedrális díszei közé. Nagyváradon akár Ady és Léda egykori szobájában is megszállhatunk, Debrecenben pedig a Református Kollégium 600 ezer kötetes, a világ legszebbjei közé beválasztott könyvtárát ajánljuk. Szétnézünk továbbá a rendezvényhelyszínek piacán, hogy új, formabontó megoldásokat – például belvárosi „skanzent” vagy gyárban létesült bárt – mutassunk be. Írunk továbbá a céges utazások trendjeiről, a közeli főbb városokba buszos és vonatos eljutást ajánlunk, és elmondjuk, miért is érdemes virtuális bankkártyát használni netes vásárlásainknál.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 34
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél