Aktuális lapszámunk

Jóslatok

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. március 31. péntek 14:01
1900-ban John Elfreth Watkins, a neves amerikai közlekedésmérnök a Ladies’ Home Journalban tette közzé a következő száz évre vonatkozó jóslatait, amelyek közül számos valóra is vált.

Előrejelezte a röntgensugarak diagnosztikai használatát, az előrecsomagolt készételek népszerűségét, a mobiltelefonokat, valamint azt, hogy a (színes) fényképek akár egy óra alatt bejárhatják a világot. És ami az utazást illeti, úgy gondolta, hogy a vonatok akár óránként 220 kilométert meghaladó sebességgel is képesek lesznek közlekedni. (Néhány dologban azért tévedett, így például nem veszett ki a C, az X és a Q az angol ABC-ből, és sajnos a szúnyogok invázióját sem sikerült még megfékezni, de meglátásainak nagy része komoly igazságtartalommal bír.)

De mások is készítettek olyan jóslatokat, amelyek valóban beteljesedtek. Arthur C. Clarke sci-fi író már 1945-ben felvetette a műholdas kommunikációs hálózat ötletét. Robert Boyle, angol fizikus és kémikus pedig a 17. század végén gyűjtött össze olyan lehetséges találmányokat, amelyek a következő 300 évben megvalósulhatnak. Ezek között találunk utalást a fájdalomcsillapítókra és a „repülés művészetére”, de a tudós írt a praktikus és biztos földrajzi alapú helymeghatározásról is.

Előrejelzések azonban ma is készülnek. A Skyscanner két évvel ezelőtti Future Travel elemzése szerint 2030-ban okoskészülékünkbe rejtett saját e-utazási ügynökünk intézi majd pillanatok alatt foglalásainkat, a reptereken a biometrikus arcfelismerésnek köszönhetően lényegesen csökken a sorbanállási idő, az űrutazás lehetővé válása után pedig a víz alatti hotelek jelentik majd a formabontó szállásokat. Az Airbus pedig úgy véli, 2050-ben körpanorámás repülőgépek szállítják majd az utasokat, miközben a repülőutak hossza átlagosan 13 perccel csökken. A következő ezredfordulóra pedig emberalkotta mozgó üdülőszigetekben pihenhetünk, szállodaszobánk nem csupán személyre szabott szolgáltatásokat, hanem alvást segítő masszázs-párnát, valamint holografikus falakat is kínál majd, amelyeken keresztül szeretteinkkel beszélgethetünk.

Jóslatokba mi magunk nem szívesen bocsátkozunk, de összegyűjtöttük a következő évek már küszöbön álló fejlesztéseit, kihívásait, amiről induló anyagunkban olvashatnak. Ebből kiderül többek közt, hogy a sokasodó szállodai brandek bizony könnyen összezavarhatják még a rutinos utazókat is, ezért külön cikket szenteltünk a Magyarországon hamarosan megjelenő új szállodáknak és márkáknak. És ha már jövő, az M2M, vagyis a korábban utópisztikusnak tűnő gépek közötti kommunikáció is valósággá vált, ennek turisztikai vonatkozásairól is olvashatnak. Dubai viszont a jelenkor legmodernebb megoldásait vonultatja fel, akár szállásról, akár attrakciókról vagy szórakozásról legyen szó, így ide is elkalauzoljuk Önöket. Aki viszont hagyományosabb, pihentetőbb útra vágyik, a Bahamákra invitáljuk, és bemutatjuk azon célállomásokat, amelyek idén tavasztól közvetlen járattal is elérhetővé váltak Budapestről. Aki viszont nem csak utazna, hanem itthon is tartalmasan töltené el idejét, az idei nagy sporteseményekből válogathat, Budapesten és vidéken egyaránt. Jó utazást, jó szurkolást!

Horváth Ágnes

felelős szerkesztő

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 31
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél