Hírek

Szokatlan ötletpárosítók a rendezvénypiacon

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. augusztus 9. szerda 10:45
A rendezvényhelyszínek kínálata az utóbbi időszakban számos új, látványos elemmel gazdagodott. Ez főként azoknak a cégeknek szerencsés változás, akik nem akarnak, vagy nem tudnak kimozdulni a fővárosból, kevés időt szeretnének utazással tölteni, inkább a programra és a helyszínre koncentrálnak.

Általános tapasztalat, hogy az egyediség, az érzelmekre is ható, emlékezetes élmények bekerültek a szervezők szempontjai közé, és ezzel ugyanazt várják el rendezvényük helyszínétől, mint a baráti, családi események rendezői. Szerencsére van miből választani.

 

Néprajz a belvárosban

Az Urban Betyár Étterem és Élményközpont az idén 10. születésnapját ünneplő Első Pesti Rétesház „kistestvére” – már ami keletkezésének idejét és körülményeit illeti. Annak ötletéből és sikeréből nőtt ki, gasztronómiai különlegességekkel és turisztikai elemekkel gazdagítva. A látványos réteskészítést továbbgondolva jutott el odáig Leidal Gábor, a tulajdonos család képviselője, hogy a gasztronómia mellé az autentikus néprajzi élményt társítsák, ami meglehetősen szokatlan ötletpárosítás a pesti belvárosban, viszont egyedülálló „skanzenélményt” tudnak nyújtani. Ezt a különleges helyszínt rögtön tavaly őszi megnyitása után felfedezték a cégek és a rendezvényszervezők, sokan már itt tartották karácsonyi partijukat, és az idei ünnepi lehetőségeket is lefoglalták.

 

Leidal Gábor azt mondja, nem sok étteremnek van az övékéhez hasonlító kapacitása. Aki 150-240 embernek akart ünnepi rendezvényt lebonyolítani, eddig a szállodákat kereste meg. Ezek alternatívájaként, friss ötletként érkezett az Urban Betyár, ahol minden technikai lehetőséggel felszerelt konferenciaterem és exkluzív VIP-terem is rendelkezésre áll, a válogatott néprajzi tárgyakat összerendező múzeum mellett. Összesen 220-240 embert tudnak leültetni és kiszolgálni, ehhez jön még az 50 fős befogadóképességű terasz. Az eddigi tapasztalatok alapján vonzerejüket növeli, hogy a belváros központjában vannak, könnyen és gyorsan megközelíthetők, a belső tereket pedig a tulajdonos család egyedi tervezéssel alakította ki. Külön gondot fordítottak a múzeumra, amelynek minden tárgya egyedi, felújított, és szakember segítségével válogatták össze, hogy jól tükrözze a magyar néprajzi hagyományokat. A múzeum és a XXI. századi technikát felvonultató konferenciaterem között izgalmas időutazást tehetnek azok, akik nem csak gasztronómiai élményre vágynak. A 3 méteres motoros vászon, a mikrofon, a mikroport, a fényfestés, és a laptopról vezérelhető kivetítő egyszerűsíti a rendezvényszervezők dolgát. Leidal Gábor azt tapasztalja, hogy sok ebédelő vendégük átsétál a múzeumba, a hungarikum shopba, és arra is van példa, hogy aki 1500 forintért megváltja a múzeum belépőjét (amelyhez borkóstoló is tartozik), az az éttermi asztalnál pihen meg utána. Júliusban megnyílik a bolt melletti retro bisztrójuk is, ahol a csapatépítés változatos formáit vonultatják fel – például egy igazi Trabantot, amit csapatmunkában lehet majd lefesteni.

Először a magyar vendégek fedezték fel az Urban Betyár különleges atmoszféráját, és közülük sokan visszajárnak, de mára 60%-ra nőtt a külföldiek aránya. Rendezvényekre cégek, utazási irodák találják meg, a VIP-termet tárgyalásokra, sajtóreggelikre, üzleti ebédekre, vacsorákra veszik bérbe. A tulajdonosok igyekeztek minden igényre felkészülni: a termeket akadálymentesítették, kialakítottak egy baba-mama szobát, és folyamatosan fejlesztik a konferenciákhoz szükséges technikai eszközöket, hogy azok 5 év múlva is korszerűek legyenek.

A séfet, Honesz Pétert arra kérték meg, hogy a ház funkcióival harmonizáló ételválasztékot alakítson ki. Nem volt könnyű dolga, mert az Urban Betyár nem akar sem csárda, sem fine dining lenni, küldetésének a magyar konyha bemutatását tekinti. Ezt az alapanyag-választékkal és olyan különlegességgel prezentálja, mint a házilag füstölt pisztráng, amit beluga lencsesalátával kínálnak.

 

Bár a gyárban

A Zwack Látogatóközpont önmagában is izgalmas és egyedi rendezvényhelyszín, ám az épület tavaly év végén újabb funkcióval gazdagodott. Ekkor nyílt meg ugyanis az emeleten a Gyógyfüves bár, amely szerves része a Zwack család és az Unicum-gyártás relikviáit bemutató múzeumnak, mégis önálló egység.

A látogatóközpont egy működő, idén 125 éves gyáron belül található. Itt a Zwack család személyes tárgyait, emlékeit és a máshol nem fellelhető ipartörténeti érdekességeket a korszerű technikai eszközökkel teszi látványossá, a ma embere számára is élvezhetővé.

Ezt a múzeumi hangulatot ellenpontozza a letisztult design-elemekkel kialakított Gyógyfüves bár, ahol 50 vendéget tudnak leültetni, és akár az Unicum titkaiba beavatni, akár a cégek saját tematikája szerint összeállított programon vendégül látni. A gasztronómia minőségére a tanácsadóként itt dolgozó Harmath Csaba neve a garancia.

 

Szájbely Ernő, a Zwack Látogatóközpont vezetője elsősorban a hely különleges atmoszféráját emeli ki. Az indusztriális jelleg, a 125 éves gyár és a modern bár kombinációja izgalmas hátteret biztosít cégek, baráti társaságok rendezvényeinek. Ezek kiegészítő programja általában a látogatóközpont megtekintése is, mert akik itt töltenek el egy fél napot, további élménnyel gazdagodhatnak, ha végigjárják a látogatóközpont termeit is.

Eddig termékbemutatókat, tréningeket, szakmai konferenciákat tartottak a Gyógyfüves bárban, amit széksorosan is berendezhetnek, vagy a négyszemélyes asztaloknál ültetik le a vendégeket. De volt már itt koncert és felolvasó est is, és a programok variációját tovább növeli, hogy a múzeum terével összekötve 200-300 embert lehet vendégül látni. Ez utóbbi inkább csak állófogadásra alkalmas, ezért a bár falai között a szűkebb körű, VIP-fogadásokat célszerű megtartani. Ezeket viszont nem korlátozza a nyitott terekre vonatkozó csendrendelet sem.

A Zwack cég nemcsak a család-és ipartörténeti tárgyak megőrzésére fordít gondot, hanem arra is, hogy a bemutatásukra használt technikai eszközök korszerűek legyenek. Mára saját hangrendszer üzemel a bárban, LED-tévéket állítottak be, beépített vetítővászon és természetesen wi-fi szolgálja a látogatók kényelmét.

 

Variálható ételek

A Várkert Bazár rekonstrukcióját követően az Öntőház udvarban nyitották meg a Bazaar Eclecticát, amely modern üvegpavilon külsejének köszönhetően elegáns borbár és különleges rendezvényhelyszín is egyben. Ez a nem mindennapi dizájnerház adott otthont június elején hazánk legújabb catering brandje, az ART Catering bemutatkozó eseményének.

Különleges adottságainak köszönhetően a Bazaar Eclectica önálló rendezvényhelyszínként is funkcionál, amely esküvőtől a csapatépítésig sokféle programnak adhat teret. Az egyedülálló budapesti panorámát kínáló tetőterasz is fogadhat ültetett vendégeket, vagy az éttermi részben megtartott vendégfogadás egyik kísérő attrakciója lehet az ide szervezett program.

 

A könnyed, párizsi hangulatú étterem jól tagolt belső tereiben harmonikus stíluspárosításokat láthatunk: a szögletes és kerekded formák találkozása, a lelógó dizájner-lámpák, az izlandi zuzmókból készült élő dekorfal mind-mind a helyszín egyediségéről árulkodnak.

Ebben a miliőben rendezték meg júniusban a Budapest Party Service és Bernáth József séf együttműködéséből létrejött ART Catering nyitóeseményét, amely a kiváló alapanyagok mellett különleges, személyre szabott ízvilágot képvisel. A séf a menüt a vendég kívánságai alapján véglegesíti, ezért minden egyes ajánlat exkluzív – ezzel a prémium kategóriás cateringbranddel indítja az idei nyári szezont a Budapest Party Service. A tálalásnál egy formabontó, új megjelenést választottak, a bowl foodot. Ennek lényege, hogy az ételeket kisméretű porcelán tálakban szervírozzák, amelyekbe 8-10 falatnyi ételt tálalnak, így a vendégek akár több fogást is kipróbálhatnak egyszerre, és újra visszatérhetnek kedvencükhöz. Az „interaktív konyhának" köszönhetően pedig a vendégek betekinthetnek a helyszíni ételkészítésbe, és a séf segítségével akár át is alakíthatják a frissen készülő fogást.

Az új márkát Semsei Rudolf, a Budapest Party Service cégcsoport vezetője úgy összegzi, hogy az ART Catering az úgynevezett „érthető" fine dining. Az elképzelés abból indult ki, hogy a rendezvény-vendéglátásban egyedit, személyre szabottat alkossanak, amivel közelebb kerülhetnek egy-egy esemény résztvevőihez.

 

Ötletelés sörözőben

Buda egyik legújabb rendezvényterme a Gellért Sörözőtől származik, amelynek kreatív csapatától és séfjeitől már megszoktuk, hogy folyamatosan előállnak valamilyen különleges, új ötlettel. Úgy látszik, hogy a Gellért Söröző maga is egy jól működő ötletterem, és ezt a koncepciót most kiterjesztik a rendezvényekre is.

Ezzel a névvel indította útjára legújabb programját a söröző, és ebben az Ötlet-Teremben természetesen sörkonyha szolgálja ki a vendégeket. Itt, valamint a teraszon alapszolgáltatás a lélegzetállító kilátás. Az inspiráló éttermi környezetben az is szinte természetes, hogy az ide érkező cégek, baráti társaságok legjobb gondolatai születhetnek meg, kötetlen brainstormingon, oldott csapatépítésen, kreatív céges ebéden vagy vacsorán, tréningen, meetingen, bulin vagy állófogadáson. A szezonális és egyedi sörkonyha a belső térben és a teraszon is olyan közkedvelt választékot kínál, mint a lecsókrém és a házilag kovászolt uborka, kísérőnek pedig a ház kézműves söreit ajánlják.

 

Az ötleteknek csak a befogadóképesség szab határt: 90 főig terjed az itt kényelmesen vendégül láthatók létszáma, nekik viszont kreatív megoldásokat kínál a konyha minden programvariációra. Így például az ötletes kávészünet menüjében francia sajtok szerepelnek, füstölt kacsamell, hideg marhastefánia és étcsokoládékrém társaságában. Az ötletes finger foodot választók zöldborsó krémlevest, kapros cukkinit, csirkepörköltet, és tonkababos csokoládé mousse-t kapnak. Ebéd és vacsoramenüre 3 és 4 fogást, és ötletes svédasztalt is lehet választani – mindezt a Gellért Söröző színvonalához hűen, ám rendezvényekre hangolva állította össze Frideczky András séf és csapata.

Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a söröző és a terasz exkluzív helyszínként rögzült a rendezvényszervezők fejében. Az idő haladtával, a rendezvények számának gyarapodásával pedig a vendégek között is ismert lesz, hogy az egész éttermet ki lehet bérelni privát, zártkörű rendezvényekre, akár a terasszal együtt is. A Gellért Söröző csapata amilyen kreatív az ötletelésben, ugyanolyan nyitottsággal fogadja a megrendelők egyedi igényeit is, és ehhez szolgáltat különleges környezetet a jövőre 100 éves szálloda legújabb szolgáltatása.

 

Modern mulató

Az Orfeum, az egyetlen Pesti Mulató nem konferenciaterem, nem rendezvényház, nem is csupán egy étterem, hanem egy all-in-one élmény. A Corinthia Hotel épületében 2010-ben felfrissülve újranyitott mulató XXI. századi köntösben éli második fénykorát, könnyen megközelíthető helyszínen. Az itt kínált programok nemcsak azoknak a 30 felettieknek szólnak, akik eddig nem találták meg a számukra ideális rendezvényhelyszínt, hanem azoknak is, akik a régi budapesti mulatók világot csak hírből ismerhetik.

 

Egyedi kialakítása, hangulatos elrendezése, elegáns színei, egyben és külön is használható Pódium-, illetve Bankett Terme sokféle rendezvény befogadására teszik alkalmassá, 50-től 350 főig. Az Orfeum komplex bútorzattal, beépített hang- és fénytechnikával, ruhatárral és regisztrációs pulttal rendelkezik. Hét évvel ezelőtti újranyitásakor olyan elegáns és exkluzív megjelenést kapott, ami miatt nem szorul külön dekorálásra. A különféle céges, baráti, hivatalos rendezvényekre 2 terem áll rendelkezésre, amelyek jól variálhatók, és akár kiegészítő programokra is használhatók. Tematikus céges rendezvényeken a vendégek akár be is öltözhetnek. Saját konyhája pedig technikai adottságainak köszönhetően széles gasztronómiai választékot kínál, és itt a szakácsok munkáját két tanácsadó segíti, Jenei Tamás és Magos Zoltán személyében.

Sziklai Ildikó igazgató ajánlása szerint a helyszín hangulatát leginkább meghatározó Pódium Teremben 150 főt tudnak kényelmesen leültetni a kávéházi asztalok mellett. Itt van az elegáns íves színpad, vele szemben a látványos bárpult és a tánctér, ami minden jó rendezvény elmaradhatatlan helyszíne. A Bankett Teremnek 2 önálló bejárata is van, így könnyen megközelíthető. A kisebb létszámú rendezvények vendégei akár be is csatlakozhatnak az Orfeum nyilvános estjeibe, amelynek színpadán sokféle műfaj kiválósága lép fel, a jazztől a swingen át a pop- és soulkoncertekig, de rendeznek itt káprázatos show- és revüműsorokat, zenés színházi és kabaréesteket.

Szikora Katalin

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 30
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél