Hírek

Sziget, huszonötödszörre

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. május 12. péntek 12:40
1993-ban indult az azóta többször is Európa legjobb nagyfesztiváljának választott rendezvény, akkor még Diáksziget néven.

Míg az első rendezvényre 43 ezren voltak kíváncsiak, tavaly már a félmilliót közelítette a látogatószám, miközben az elmúlt években naponta zajlik annyi program, mint az első héten.

Az immár az ország legnagyobb turisztikai attrakciója augusztus 9-16. között már 6,3 milliárdos büdzséből készül, és idén várják nyolcmilliomodik látogatóját.

És a rendezvény statisztikáit elnézve kiderül, hogy a Szigetre érkező látogatók (akik közül évente 80-85 ezer külföldi, akik közel 100 országból érkeznek) több mint 13 milliárd forintot költenek el Magyarországon. Miközben a rendezvény költségvetésének kevesebb, mint 1%-a közpénz, addig a fesztivál által generált adó és járulék bevétel a támogatás majd 100 szorosával, közel 5 milliárd forinttal gazdagítja évről évre a központi költségvetést. A Sziget az elmúlt 24 év alatt megközelítőleg 100 milliárd forinttal járult hozzá Magyarország GDP-jéhez.

Ugyanakkor kulturális hatása is vitathatatlan: sokan itt ismerhették meg a világzenét, számos külföldi színházi produkciót, és a szervezők fontosnak tartják a hazai tradíciók mellett a roma kultúra népszerűsítését, miközben kiállnak az LMBTQ közösség mellett, de felhívják a figyelmet a mozgássérültekre is. És évről-évre egyre komolyabb figyelmet fordítanak a látványra is, idén már több száz pályamű érkezett Art of Freedom felhívásukra.

A Sziget tovább fejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Így például radikálisan vissza kívánják szorítani az ivóvíz-pazarlást, folytatják a szelektív hulladékgyűjtést és a vendéglátóhelyek is csak lebomló anyagból készülő evőeszközöket és tányérokat használhatnak.

No de persze idén a fellépők listája is igen impozáns, Pinktől Wiz Khalifán és a Chainsmokers-en át PJ Harvey-ig, a világzene és a hazai kínálat legjobbjai mellett számos egyéb művészeti ág kiválóságai gondoskodnak arról, hogy az idei egy hét együttlét is élményekben gazdagon teljen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 26
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél