Hírek

Magyar Termék Nagydíjas a SkyCourt acélszerkezete

 |  2013. szeptember 5. csütörtök 14:26
Épület vagy annak egy része most először kapott Magyar Termék Nagydíjat: az elismerést a SkyCourt acélszerkezete nyerte el, amelyet a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. gyártott kecskeméti üzemében.

A Sky Court acélszerkezete, melyet a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kecskeméti acélszerkezet gyárában gyártottak, a hazai és a közép-európai piacon egyedülálló, hiszen hazánkban először valósítottak meg ilyen méretű, teljesen hegesztett kivitelű csőszerkezet tervezését és gyártását. Nemzetközi viszonylatban létezik több, hasonló konstrukciójú létesítmény, amelyek szintén repülőterek, de olyan ahol a termék tervezési folyamatától kezdve a megvalósítás utolsó fázisáig ugyanazon projektcsapat irányít és hoz létre, nem létezik.

A Ferihegy T2 Terminál bővítése és modernizációja a BUD Future program keretein belül zajlott, ennek egyik legfontosabb és leglátványosabb eleme a Sky Court, vagyis Égi Udvar megépítése volt. Az építész koncepció merész céljainak megvalósításához innovatív tartószerkezeti megoldások is kellettek, ezért az acélszerkezetek statikai számításához a KÉSZ Csoport és a Budapesti Műszaki Egyetem saját, magyar fejlesztésű ConSteel programját használták, amely a tervezési folyamatok automatizálása révén eddig nem tapasztalt módon gyorsítja a statikus mérnökök munkáját. „A ConSteelnek köszönhetően a SkyCourt tervezésénél, megépítésénél 750 tonna acélt, 1800 munkaórát és 2 millió forint értékű energiát takarítottunk meg” - mondta Pintyőke Marcell, a Kész Holding Zrt. marketing igazgatója.

A SkyCourt funkcióját tekintve elsődleges szempont a felhasználók kényelme, biztonsága és hangulata volt. Amellett, hogy a formák letisztultak, az anyag megmunkálás a tökéletességig kivitelezett, maximálisan kiszolgálja az utazóközönség igényeit, áttekinthető, kihasználható tereket biztosít. Maga a szerkezet egy szárnyat formál, amely a repülés szabadságát szimbolizálja, arra törekszik, hogy az utazó a légi oldal felé történő nyitottsággal kényelmesen rá tudjon hangolódni a repülés élményére.

A projekt 100 millió euróba került, ez akkori árfolyamon 27, a main pedig 30 milliárd forint. A kivitelezési szerződést kétszer is módosítani kellett, mivel a globális válság és a Malév csődje miatt el kellett hagyni például a ki- és beszálláshoz használt "csőröket" tartalmazó mólókat.
A KÉSZ csoport - magyar és külföldi - cégeit a Kész Holding Zrt. fogja össze, az árbevétele eléri az évi 70 milliárd forintot. A csoport építette a kecskeméti Mercedes gyár épületeit, és újítja fel a parlament előtti Kossuth teret is.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 91
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél