Hírek

Jár-e a kártérítés sztrájk esetén?

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2016. december 1. csütörtök 14:54
A Lufthansa pilótáinak sztrájkja nyomán több járatot is töröltek november végén, a napokban, éppen ezért a Budapesti Békéltető Testület összegyűjtötte a fogyasztókat érintő jogszabályokat.

A visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló Európai Parlament és a Tanács 261/2004/EK rendelete állapítja meg a fogyasztókra vonatkozó segítségnyújtást, kártalanítást, illetve azok mértékét. Ezen rendelet csak akkor alkalmazható, ha az Európai Unió valamely országából indul a repülőgép, illetve ha Európai Unió valamelyik országába érkezik az Unió határain kívül. Kártalanítási igénnyel a légitársasággal szemben tud fellépni a fogyasztó akkor is, ha utazási iroda által szervezett úton venne részt.

Ha a fogyasztók járatát a légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt törlik, a légitársaságnak kötelessége megfelelő segítséget nyújtania azalatt, amíg a fogyasztó várni kényszerül arra, hogy más módon tovább utazhasson.

A fogyasztók segítségnyújtás körében jogosultak arra, hogy a légitársaság:

-7 napon belül visszatérítse a jegy árát, vagy

-más módon a lehető leghamarabb eljuttassa úti céljába, vagy

-egy későbbi, a fogyasztó által kiválasztott időpontra átfoglalja a jegyet, vagy

-gondoskodjon a repülőterek közötti utaztatásáról, ha a járat más repülőtérről indul, vagy más repülőtérre érkezik, mint ahogy az a jegyen szerepel.

A vonatkozó EK rendelet alapján a járat törlésére vonatkozó tájékoztatás esetén, az utasok részére magyarázatot kell adni a lehetséges alternatív közlekedési módokról.

A fogyasztóknak, az utasoknak díjmentesen a következőket kell még felajánlani:

1. a várakozási idővel ésszerű arányban étkezést és frissítőket;

2. szállodai elhelyezést az alábbi esetekben:

-ha egy vagy több éjszakás ott tartózkodás szükséges vagy

-ha az utazónak a szándékaihoz képest tovább kell ott tartózkodnia;

3. szállítást a repülőtér és a szálláshely (hotel vagy egyéb) között.

Ezenkívül még díjmentesen legalább két telefonhívást, faxüzenet, vagy e-mail küldését kell felajánlani.

Az üzemeltető légifuvarozó csak akkor nem köteles kártalanítást is fizetni, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. A bizonyítási teher azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, hogy az utast tájékoztatták-e, és ha igen, mikor tájékoztatták a járat törléséről, az üzemeltető légifuvarozóra hárul.

Nem jár kártalanítás tehát abban az esetben, ha:

-a törlést/késést olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni (ilyen többek között a politikai instabilitás, az érintett légijárat működésével össze nem egyeztethető meteorológiai feltételek, biztonsági kockázatok, váratlan repülésbiztonsági hiányosságok és az olyan sztrájkok, amelyek a légifuvarozó működését befolyásolják), vagy

-a légitársaság legalább két héttel a járat menetrend szerinti indulása előtt tájékoztatta az utast a járat törléséről, vagy

-a légitársaság legkorábban két héttel és legkésőbb hét nappal a járat menetrend szerinti indulása előtt tájékoztatta az utast a járattörlésről és átfoglalást ajánlottak fel számukra, lehetővé téve, hogy legfeljebb két órával a menetrend szerinti indulás időpontja előtt induljanak, és végső célállomásukat a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb négy órás késéssel érjék el, vagy

-az indulás menetrend szerinti időpontja előtti hét napon belül tájékoztatták az utasokat a járat törléséről és átfoglalást ajánlottak fel számukra, lehetővé téve, hogy legfeljebb egy órával, és végső célállomásukat a menetrend szerinti érkezési időponthoz képest legfeljebb két órás késéssel érjék el.

Amennyiben jár a kártalanítás, úgy annak összege a megváltott repülőjegy távolsági viszonylatától függ. Ennek mértéke 250 EUR minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülőútra és 400 EUR minden 1500 kilométernél hosszabb EU-n belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra, valamint 600 EUR 3500 km feletti EU-n belüli útra.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

1.Ha a járattörléssel kapcsolatosan az uniós jogaik sérültek a légifuvarozónál haladéktalanul jelentsék be a panaszukat illetve a kártalanítási igényüket!  Az utazásszervező esetleg közvetítő lehet a panaszok megoldásában, de kártalanítási kötelezettsége nincs.

2. A légitársaságnak két hónapon belül válaszolnia kell a panaszlevélre. Ha a fogyasztó nem kap választ, vagy nem elégedett a válasszal illetve pénzügyi jóvátételt is szeretne és online rendelte meg a jegyét, akkor nyújtson be panaszt a Budapesti Békéltető Testülethez, az online vitarendezési platformon keresztül!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 67
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél