Hírek

Csúcson a légitársaságok bizalmi indexe

 |  Forrás: MTI  |   2018. február 9. péntek 14:49
A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség jelentése szerint tíz éve nem voltak ennyire bizakodóak a légitársaságok, mint most.

A IATA legutóbbi, idén januári felmérésében légitársaságok pénzügyi igazgatóit kérdezték a várható forgalmi kilátásokról. 86%-uk válaszolta azt, hogy az idén nőni fog náluk az utasszám, ilyen magas adat nem fordult elő az utóbbi tíz év során.

A szövetség szerint ugyanakkor a jegyárak emelkedése is várható, ezért a kereslet élénkülése nem lesz majd olyan erős, mint egy évvel ezelőtt. 2017-ben a globális utasforgalom 7,6%-kal nőtt, ami jelentősen meghaladja az utóbbi tíz év 5,5%-os átlagát. Az európai fuvarozóknál a nemzetközi utasforgalom 8,2%-kal emelkedett a kapacitások 6,1%-os bővülése mellett, ennek hatására az átlagos töltés 84,4%-ra rúgott.

Az észak-amerikai légitársaságok tavaly a forgalom 4,8%-os, továbbá a kapacitások 4,5%-os növekedését regisztrálták, ez a legtempósabb bővülés 2011 óta. Ázsiában és a Csendes-óceán térségében 9,4%-os volt az utasszám növekedése, míg a kapacitások 7,9%-kal bővültek. Érdekes volt a helyzet a Közel-Keleten, ahol a növekedés lelassult.

Bár az utasforgalom 6,6%-kal emelkedett a 2016-os adathoz képest, a régió részesedése a globális légiforgalmi piacból 20 év után először zuhant 10% alá. A legnagyobb visszaesés az Észak-Amerika és a Közel-Kelet közötti forgalmat érintette részben laptopok kabinból való kitiltása, továbbá az USA által egyes muzulmán országok polgáraival szemben bevezetett utazási korlátozások miatt. A jövőt illetően már kevésbé bizakodóak a megkérdezettek a növekvő olajárak miatt

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 32
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél