Hírek

Csillagszóró még poggyászban sem utazhat repülővel!

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. december 14. csütörtök 15:58
Az év végi ünnepek közeledtével egyre népszerűbbek a csillagszórók és a tűzijátékok, amelyeket sokan próbálnak magukkal vinni repülős útra. A Budapest Airport viszont felhívja a figyelmet: ezek tiltott pirotechnikai eszközök a légiközlekedésben, ezért nincs helyük még feladott poggyászban sem.

A karácsonyi és újévi készülődés során egyre több utas próbál csillagszórót, tűzijátékot és más, a repülésre veszélyesnek minősített pirotechnikai eszközt felvinni a repülőgépekre. Különösen népszerű termék ebben az időszakban a csillagszóró, elsősorban talán azért, mert külföldön nem, vagy csak nagyon kevés helyen lehet hozzájutni. Tudni kell azonban, hogy ez az amúgy látványos ünnepi kellék vas, magnézium, acél, alumínium vagy egyéb fajta fémport tartalmaz, így akár 1000-1600°C-on is éghet, emiatt szállítása a légiközlekedésben szigorúan tilos.

Ez a korlátozás egyaránt érinti a kézipoggyászt és a feladott csomagot: ha a biztonsági szolgálat az átvizsgálás során bármelyik bőröndben vagy táskában veszélyes anyagot talál, köteles azt felnyitni, a veszélyes tárgyat pedig eltávolítani. Ez az eljárás egyik fél számára sem kellemes, ráadásul jelentős időveszteséget, rosszabb esetben késéseket okozhat.

„Elérkeztünk az év azon időszakához, amikor a repülőtéri biztonsági szolgálat kénytelen az utasok csomagjait (a kézi- és a feladott poggyászt egyformán) felnyitni, ha abban a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt talál az átvilágítás során – mondta Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója. Azt is elárulta: csak az idén decemberben eddig mintegy kétládányi csillagszórót foglaltak le a biztonsági ellenőrzéseknél, ami nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem időveszteséget is jelent és akár a járatok késéséhez is vezethet. Hozzátette: „Arra kérünk minden utast, hogy a feladott poggyászokba se tegyenek csillagszórót, tűzijátékot és hasonló, a repülésre veszélyes pirotechnikai eszközt.”

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 30
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél