Hírek

A LOT Budapestről New Yorkba és Chicagóba repül

 |  Forrás: Business Traveller Hungary  |   2017. július 13. csütörtök 14:36
Jövő májustól heti hat közvetlen járatot indít Budapestről New Yorkba és Chicagóba a LOT légitársaság, ezzel hatéves szünet után ismét lesz közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Államok és Magyarország között.

A lengyel légitársaság mindkét nagyvárosba Boeing 787-es Dreamlinerrel teljesíti a járatokat.

2018. májusától minden hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap 11.55-kor New York Kennedy repülőterére, kedden és szombaton 11.35-kor pedig Chicago O’Hare repülőterére indulnak a fehér-sötétkék festésű lengyel Dreamlinerek Budapestről, és a gépek egész évben közlekednek. Az első New York-i járat május 3-án, az első chicagói május 5-én száll fel, de a jegyek értékesítése már el is kezdődött.

A LOT 787-esein összesen 252-en utazhatnak, 18-an business class ülőhelyen, 21-en prémium turista osztályon, 213-an pedig hagyományos turista osztályon. A 216 tonna legnagyobb felszálló tömegű gép legnagyobb hatótávolsága 15 700 kilométer, így Budapestről könnyedén éri el az Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő New Yorkot és a közép-nyugati Chicagót.

Az új amerikai járat elindításával kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egyebek mellett ezt hangsúlyozta: Magyarországnak versenyhátrányt jelentett, hogy nem volt közvetlen összeköttetése az Egyesült Államokkal, pedig az USA Magyarországon a második legnagyobb befektető. Mintegy 1700 vállalat százezer munkahelyet tart fenn, a két ország közötti kereskedelem értéke éves szinten az 5,5 milliárd dollárt is meghaladta.

Lengyelország nevében Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, a varsói kormány fejlesztési- és pénzügyminisztere kijelentette: „Napjainkra a LOT Európa egyik legdinamikusabban fejlődő légitársaságává vált, a Budapestről az Egyesült Államokba induló járatok pedig azt jelzik, hogy a lengyel légitársaság sikeresen bővíti piaci pozícióit a régióban. Közép- és Kelet-Európa hatalmas fejlődési potenciállal rendelkezik, jelentős mértékben átformálhatja a földrész légiközlekedési piacát. A LOT lengyel légitársaság a régió utazói számára az elérhető legtöbb utazási lehetőséget kívánja biztosítani.”

David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője üdvözölte a bejelentést. Szerinte ugyanis az új járatok újabb köteléket hoznak létre az Egyesült Államok, Lengyelország és Magyarország között.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Budapest adhat otthont a LOT légitársaság első, Lengyelországon kívül létrehozott bázisának, méghozzá rögtön két, igen jelentős amerikai járattal New Yorkba és Chicagóba. Ez egy méltán történelmi jelentőségű pillanat mind a három érintett ország légközlekedése szempontjából, igazi nyerő helyzet mind a magyar, mind az amerikai utasok számára.” jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Az előzetes piaci felméréseink is azt mutatták, hogy hatalmas piaci igény mutatkozik mind a keleti parti New York, mind a közép-nyugati Chicago irányába, így a két járat biztos üzleti sikerre számíthat.”

Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Budapest vonzáskörzetében, ami a hosszútávú járatok piacán kétórányi autózásnyi távolságot jelent, 8 millió ember él, így jelentős piaci igényt elégítenek ki a jövő májusban induló amerikai járatok. Ebbe a körbe beletartozik Kelet-Ausztria, Szlovákia, Románia erdélyi részei és számos ország a Balkánon. Rafal Milczarski szerint évente 165 ezren utaznak New Yorkból és Chicagóból Budapestre, akik Frankfurton, Párizson, Amszterdamon és Londonon át érkeznek, ami miatt a szükségesnél lényegesen hosszabbra nyúlik az utazás. A LOT úgy gondolja, hogy Budapest és vonzáskörzetének lakói ennél sokkal jobbat érdemelnek, ezért döntött a közvetlen járatnyitásról.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szavazatok száma: 52
Aktuális szám 2017/3

A Business Traveller Hungary őszi-téli számának tartalmából

Business Traveller Hungary hírlevél